Kína berlini nagykövete: Politikai hecc a vád, hogy kínai diákok kémkednének Németországban

2023. augusztus 12. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasította és politikai heccnek minősítette egy szombaton megjelent lapinterjúban Kína berlini nagykövete azt a német oktatási miniszter által nyilvánosan kimondott félelmet, miszerint fennáll annak a veszélye, hogy Németországban tanuló kínai diákok kémtevékenységet folytathatnak, írja az MTI.

Vu Ken a Berliner Zeitungnak elmondta, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) egy figyelmeztetésében hírszerző ügynökségként tüntettek fel egy kínai diákszervezetet.

„Egy ilyen lépés véleményem szerint hisztérikus, tébolyodott dolog, olyan szintű Kína-ellenességgé vált, amellyel már foglalkoznunk kell”

– mondta a nagykövet. Hozzátette, a német hivatal szóban forgó figyelmeztetése nem volt több politikai heccnél, amely mérgezi az együttműködés légkörét a két ország között. A nagykövet felszólította a német politikusokat és hatóságokat, hogy „foglalkozzanak a saját dolgukkal, és hagyják békén a kínai diákokat”.

Az Erlangen-nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem (FAU) júniusban úgy döntött, visszautasítja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik kizárólag a kínai oktatási minisztérium ösztöndíjával tanulnának tovább Németországban. Akkor Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter arra intett, hogy Kína a legfejlettebb külföldi országokból beszerzett ismeretekkel igyekszik csökkenteni a technológiai különbségeket, és az ezt szolgáló információszerzést stratégiai eszközként használja.

A tárcavezető egy július végi interjúban méltatta a FAU döntését a kínai ösztöndíjas diákokra vonatkozóan. Arra hivatkozott, hogy ezek a diákok nem tudnának teljes mértékben élni a német alkotmányban rögzített véleménynyilvánítási és akadémiai szabadság lehetőségével, hiszen teljesen a pekingi minisztériumtól függenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől