Taurus rakéták Ukrajnába küldéséről tárgyal egy fegyvergyártóval Németország

2023. augusztus 11. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány tárgyalásokat folytat a rakéták, robot repülőgépek és fegyverek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó MBDA-val Taurus rakéták Ukrajnába szállításáról – írja a Reuters biztonsági forrásokra hivatkozva.

A Taurus rakéták gyakorlatilag robotrepülőgépek, előnyük, hogy a légvédelmi rendszerek nehezen észlelik őket, mivel alacsonyan repülnek. Ezt a rakétatípust elsősorban az ellenséges vonalak mögötti nagy értékű célpontok, például parancsnoki bunkerek, lőszer- és üzemanyagraktárak, repülőterek és hidak elleni támadásra használják.

Németország egészen eddig nem nem tervezett ilyen rakétákat küldeni, mert a fegyverek nagy hatóstávolsága miatt attól tartanak, hogy Oroszországon belüli célpontok ellen használnák fel azokat. Épp azért a tárgyalásokon állítólag az is szempont, hogy korlátozzák ezeknek a rakétáknak a hatótávolságát – ez egy technikai módosítással megoldható. Az Egyesült Királyság és Franciaország korábban már hasonló Strom Shadow és Scalp típusú rakétákat vásárolt Kijevnek.

Júniusban a Kreml figyelmeztette Franciaországot és Németországot, hogy a ilyen rakéták szállítása a feszültség fokozásához vezethet. Az oroszok egyébként nagy hatótávolságú rakétákat használnak ukrajnai célpontok, köztük polgári infrastruktúra megsemmisítésére is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!