Egy eddig ismeretlen vízi emlős nyomaira bukkantak Egyiptomban

2023. augusztus 11. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy körülbelül 41 millió évvel ezelőtt élt, kisméretű őscetet fedeztek fel paleontológusok Egyiptomban – írja a Guardian. Az emlős Tutanhamon egyiptomi fáraó után a Tutcetus rayanensis nevet kapta.

Illusztráció: Ahmed Morsi / Mansoura University
Illusztráció: Ahmed Morsi / Mansoura University

A felfedezett vízi emlős a bálnákhoz képest igen kis méretű, mindössze 2,5 méter hosszú lehetett, és 187 kilogrammot nyomhatott. Ezzel valószínűleg a Basilosauridae cetek legkisebb tagja, mivel más fajok egyedei általában 4 és 20 méter közötti hosszúságúak. 41 millió évével pedig a legősibb óceánban élő bálnafaj, amelyet valaha Afrikában felfedeztek.

A kutatócsoport beszámolója szerint a fosszíliákat az egyiptomi Wadi el-Hitan közelében tárták fel, ahol számos más őscet fosszíliája is megtalálható, és először nekik sem volt világos, hogy pontosan mit is találtak. Hesham Sallam, a Mansoura Egyetem paleontológiai központjának professzora elmondta, hogy csapata egy mészkőtömbben bukkant egy fogra, amelyről kiderült, hogy az eocén korból származik, azaz kora körülbelül 33,9 millió és 55,8 millió év közé tehető.

Miután a fogat megtisztították az üledéktől, és alaposabb megvizsgálták, az is világosság vált, hogy egy eddig ismeretlen állattól származik. Mivel Tutanhamon egyiptomi fáraó sírját éppen száz évvel ezelőtti felfedezték fel a területen, a bálna a Tutcetus rayanensis nevet kapta. A kutatók szerint az állat fogának elemzése azt is kimutatta, hogy kis tintahalakkal és valószínűleg rákfélékkel táplálkozhatott, hasonlóan a modern delfinekéhez.

A lelet alig néhány héttel azután került elő, hogy a fosszíliavadászok felfedeztek a valaha élt legnagyobb súlyú őscetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!