Egy belga fegyverkereskedő azt állítja, hogy egy európai ország 49 Leopard 1-es harckocsit vásárolt Ukrajnának

2023. augusztus 9. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat használt Leopard 1-es harckocsit vásárolt Ukrajnának egy nagy európai ország – állítja a harckocsikat értékesítő fegyverkereskedő.

Freddy Versluys, az OIP Land Systems védelmi magánvállalat vezérigazgatója a Guardiannek azt mondta, hogy 49 Leopard 1-es harckocsit adott el egy európai kormánynak, amelyet titoktartási záradék miatt nem nevezhetett meg. Azt mondta, hogy az árat sem hozhatja nyilvánosságra. Hozzátette, hogy akár hat hónapba is telhet, mire ezek a harckocsik az ukrajnai harctérre kerülnek.

Freddy Versluys, az OIP Land Systems védelmi magánvállalat vezérigazgatója – Fotó: Dursun Aydemir / 2023 Anadolu Agency / AFP
Freddy Versluys, az OIP Land Systems védelmi magánvállalat vezérigazgatója – Fotó: Dursun Aydemir / 2023 Anadolu Agency / AFP

A belga fegyverkereskedő évekkel ezelőtt ötven Leopard 1-es harckocsit vásárolt darabonként 37 ezer eurós áron. Ezeket a harckocsikat még 2014-ben vonták ki a belga haderőből a védelmi kiadások csökkentésének részeként. Versluys, aki korábban kilenc évet szolgált a belga hadseregnél, azt mondta, hogy a harckocsikat most egy gyárba szállítják, ahol jelentős felújításon esnek át. Hozzátette, hogy több mint egy tucat harckocsit pótalkatrészként használnak majd fel, míg a többit megjavítják.

A Handelsblatt című német lap arról számolt be, hogy a vevő a német hadiipari cég, a Rheinmetall volt, amely az Ukrajnába történő exportra tervezi előkészíteni a Leopardokat. A vállalat és a német védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!