Közel száz embert tartóztattak le egy nemzetközi pedofilhálózat lebuktatásakor

2023. augusztus 8. – 19:55

Közel száz embert tartóztattak le egy nemzetközi pedofilhálózat lebuktatásakor
A hálózat egyik ausztrál tagjának lakása a nyomozók képén – Forrás: Australian Federal Police

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemzetközi pedofilhálózat lebuktatásáról számoltak be kedden az ausztrál szövetségi rendőrség (AFP) és az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) munkatársai, írja a CNN. Míg az amerikai hatóságok 79 embert letartóztattak, 65 ellen vádat emeltek és 43 ellen már ítéletet is hoztak, addig Ausztráliában 19 embert tartóztattak eddig le. A két éven át folyó nyomozás részeként 13 gyereket is kiszabadítottak a szexuális erőszaktevők fogságából.

A nyomozás azok után indult el, hogy 2021-ben megölték az FBI két ügynökét is, miközben házkutatási parancsot hajtottak végre egy programozó ellen, akit gyermekbántalmazásokat ábrázoló anyagok birtoklásával gyanúsítottak. A nyomozáshoz 2022-ben csatlakoztak az ausztrál nyomozók, miután kiderült, hogy a hálózat egészen odáig elér.

„Rendkívül összetett műveletről volt szó. A platformok összetettsége és anonimitása miatt egyetlen nyomozóhatóság vagy ország sem lett volna képes egyedül felvenni a harcot ezekkel a fenyegetésekkel szemben”

– mondta keddi sajtótájékoztatóján az FBI jogi attaséja, Nitiana Mann. A hálózat tagjai titkosított csatornákon keresztül osztottak meg fájlokat egymással, vagy éppen beszélgettek egy belsős cseten, a többszörös titkosítással pedig próbálták elkerülni azt, hogy ez bárhogy is kijusson a külvilág, és így a hatóságok felé.

„Szörnyű bűncselekmény a gyermekbántalmazással kapcsolatos anyagok terjesztése és előállítása. Jól mutatja a hálózat veszélyességét az, mennyire messze mentek a tagjai azért, hogy elkerüljék a lebukást” – mondta az ausztrál szövetségi rendőrség részéről Helen Schneider.

Mint kiderült, a pedofilhálózat tagjai közül volt, aki több mint tíz éven keresztül követett el szexuális visszaéléseket gyerekek ellen. A nyomozás során a két ország hatóságai több mint 200 nyomozati anyagot küldtek világszerte partnerországoknak, és több mint 300 nyomozást indítottak a közös művelet eredményeként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!