Túl drága a Beyond Meat növényi alapú húsa, a megélhetési válsággal küzdők inkább olcsóbb, állati húst vesznek

2023. augusztus 8. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi, hasonló időszakhoz képest a nettó bevételének majdnem egyharmadát vesztette el a júliust megelőző három hónapban a Beyond Meat növényi alapú húspótlókat készítő vállalat – írja a BBC. A cég szerint a 30,5 százalékos zuhanás mögött az áll, hogy a megélhetési válsággal küzdők inkább az olcsóbb, állati eredetű fehérjeforrásokat választották.

A New York-i tőzsde zárása után a vállalat részvényei majdnem 12 százalékot estek. Nem ez a cég első nehéz időszaka: tavaly bejelentették, hogy a tervek szerint 12 hónap alatt 200 munkavállalótól, a dolgozók majdnem egyötödétől megválnak, hogy 39 millió dollárt spóroljanak. 2023-ra 415 millió dolláros bevétellel terveztek, de most már inkább 360-380 millió dollárra számítanak.

A Beyond nemcsak növényi húspogácsákat gyárt, hanem ugyanilyen húsgombócokat, kolbászokat is. A cég vezérigazgatója, Ethan Brown szerint a népszerűségük csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy egyre többen kételkednek a vegán termékek jótékony hatásaiban.

„A szemléletváltozásban bizonyos érdekcsoportok tevékenysége is közrejátszik, sikerült kétségeket és félelmet kelteniük a növényi alapú húsok előállításához használt összetevők és eljárások körül”

– mondta Brown.

A vezérigazgató a 2009-es alapítása óta vezeti a céget. Brown korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte meg kéne adóztatni a húsokat, hogy az emberek gyorsabban álljanak át a növényi eredetű húspótlókra. Az állattenyésztés kalóriára lebontva sokkal több területet és vizet igényel, mint a növénytermesztés, és mivel a szarvasmarhák gázokat is eregetnek, a teljes ipar komoly emissziós fenyegetést is jelent.

A Brown által javasolt Pigou-adó (Arthur Pigou brit közgazdász volt) egy olyan ökológiai adó lenne, amit más esetekben is azok fizetnek, akiknek a tevékenysége negatív társadalmi hatásokkal jár (az EU-ban talán a szén-dioxid-kvóta a legismertebb példa). Ahogy azonban most is látszik, a Beyond Meat és hasonló vállalatok termékei egyelőre jelentősen drágábbak a vásárlók számára, mint a húsok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!