Lengyelország újabb ezer katonát vezényelhet a belarusz határra

2023. augusztus 7. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel határőrség újabb ezer katona kivezénylését kérte a védelmi minisztériumtól a lengyel-belarusz határra – írja a Reuters. A belügyminiszter hétfőn azt mondta, a megemelkedett illegális határátlépések miatt van szükség a határőrség megerősítésére.

Tomasz Praga, a lengyel határőrség vezetője szerint idén már 19 ezren próbálták meg átlépni a határt Belarusz felől, míg tavaly összesen 16 ezren próbálkoztak.

A Lengyelország és Belarusz közötti feszültség azután nőtt, hogy az orosz Wagner-csoport zsoldosai megjelentek Belaruszban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök augusztus elején arra figyelmeztetett, hogy a zsoldosok egy része illegális bevándorlókkal együtt megpróbálhat beszivárogni Lengyelországába.

Augusztus elsején Lengyelország közölte, hogy két belarusz helikopter megsértette az ország légterét. A lengyel külügyminisztérium felszólította Belaruszt, hogy „haladéktalanul és részletesen” adjanak magyarázatot az incidensre, amely szerintük a két ország közötti határfeszültség eszkalálódásának újabb elemének tekinthető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!