Tömegesen kaptak hasmenést az úszók a triatlon-világbajnokságon

2023. augusztus 6. – 10:16

Tömegesen kaptak hasmenést az úszók a triatlon-világbajnokságon
Fotó: George Wood/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 57 úszó kapott hasmenéssel és hányással járó betegséget a sunderlandi triatlon-világbajnokság nyíltvízi úszás szakasza után. A Guardian tudósítása szerint múlt hétvégén közel 2000 ember vett részt a versenyeken, az úszást pedig egy olyan tengeri szakaszon rendezték meg, ahol a szennyvízkibocsájtás miatt problémás a víz minősége.

„Elég rosszul érzem magam a verseny óta, de gondolom, ez történik, ha szarban úszol. Az úszás versenyét törölni kellett volna” – írta Instagramon a 28 éves Jacob Birtwhistle ausztrál triatlonista. Egy másik versenyző azt írta: „Ez most már megmagyarázza, hogy miért töltöttem a hétfő estét a fejemmel a WC-ben a vasárnap reggeli verseny után!”

A brit Környezetvédelmi Ügynökség három nappal az esemény előtt vizsgálta a partszakaszt, és kólibaktériumok a szokásosnál több mint 39-szeresét mutatták ki a vízben. A kólibaktérium az emberi szervezetben gyomorfájdalmat és véres hasmenést is okozhat.

A nagy-britanniai triatlonversenyeket irányító szervezet azonban úgy nyilatkozott, hogy az ügynökség a mintavételi eredményeit csak a hétvégi események után tette közzé, és azok nem érintették azt a víztömeget, ahol a versenyek zajlottak. Szerintük a saját vizsgálati eredményeik megfeleltek az előírásoknak.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) a megbetegedett sportolóktól vett mintákat most megvizsgálja, hogy megállapítsák a betegség okát és azonosítsák a kórokozókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!