Észak-Korea elismerte, hogy őrizetbe vették a határon átszökő amerikai katonát

2023. augusztus 3. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea elismerte, hogy őrizetbe vették Travis Kinget, az amerikai katonát, aki nevetve futott át Dél-Koreából Észak-Koreába – közölte az ENSZ parancsnoksága, írja a BBC.

Travis King július 18-án engedély nélkül szökött át Észak-Koreába, amikor a két országot 1953 óta elválasztó demilitarizált zóna részét képező közös biztonsági területhez szervezett kiránduláson vett részt.

Az ENSZ Parancsnokság nem árult el több részletet az Észak-Koreával való egyeztetésről, hogy ne akadályozza Travis King hazajuttatását. A BBC szerint az, hogy Észak-Korea megerősítette a katona őrizetbevételét, arra utalhat: készen állnak a tárgyalások megkezdésére.

Az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsai szigorúan tiltják az amerikai állampolgároknak, hogy belépjenek Észak-Korea területére, mivel „továbbra is komoly a kockázata az amerikai állampolgárok őrizetbe vételének, letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásnak”. A tilalmat azután vezették be, hogy a phenjani hatóságok 2015-ben őrizetbe vették Otto Warmbier amerikai egyetemistát, miután legális turistaként Észak-Koreába látogatott, és ellopott egy propagandaplakátot egy hotelből. Warmbier 2017-ben meghalt, pár nappal azután, hogy Phenjan szabadon engedte a már kómában fekvő amerikai diákot, és hazaszállították az Egyesült Államokba.

Az Észak és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet a világ egyik legjobban őrzött területe. Tele van taposóaknákkal, elektromos és szögesdrót kerítéssel és megfigyelőkamerákkal. Fegyveres őrök vannak a határon a nap 24 órájában. Évente emberek tucatjai próbálnak elmenekülni Észak-Koreából a szegénység és az éhínség elől, de nagyon ritka, hogy ez valakinek sikerül. Legutóbb 2017-ben disszidált katona, rá negyven lövést adtak le, de túlélte a szökést. A határsértés egyébként ugyanaznap történt, amikor évtizedek óta először ballisztikus rakétákkal felszerelt, nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Korea partjaihoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!