Az Iszlám Állam elismerte, hogy megölték a vezetőjüket

2023. augusztus 3. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet csütörtökön megerősítette, hogy meghalt Abu Husszein al-Kurajszi, az ISIS vezetője. Utódjául Abu Hafsz al-Hászimi al-Kurajszit nevezték meg, ő a csoport ötödik vezetője az 1999-es megalakulásuk óta – írja az al-Dzsazíra.

A bejelentést az ISIS szóvivője tette a Telegramon. Hozzátette, hogy a volt vezetőjüket Északnyugat-Szíriában, a Haját Tahrír as-Sám (HTS) csoporttal folytatott összecsapásokban ölték meg, azt viszont nem árulta el, hogy ez pontosan mikor történt.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök április végén azt mondta, hogy a török hírszerző erők megölték az Iszlám Állam vezetőjét Szíriában.

Az egykor Északkelet-Szíriától Észak-Irakig húzódó, 88 ezer négyzetkilométernyi területet ellenőrző Iszlám Államot 2019-ben sikerült elűzni utolsó területéről is, de az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy továbbra is tartós fenyegetést jelentenek.

A csoportnak becslések szerint most is több ezer harcosa lehet Szíriában és Irakban, akik főként vidéki területeken vannak jelen, és továbbra is végrehajtanak támadásokat. Az Iszlám Állam „regionális leányvállalatai” más konfliktusövezetekben is fenyegetést jelentenek, így aktívak Afganisztánban, Szomáliában és a Csád-tó medencéjében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!