Alkotmánybíróságon támadták meg az ágfalvai határátkelő lezárását

2023. augusztus 2. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ügyvédi iroda keresetet nyújtott be az osztrák nemzeti bíróságnak azért, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél a rendőrségi ellenőrzés. Illetve szerintük az is jogsértő, hogy a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőhelyen csak bizonyos autókat engednek át, őket is díjbeszedés után – derül ki az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda videójából.

„Mivel a határellenőrzés és a de facto határzár minket is akadályoz a munkánk normális ellátása során, az osztrák nemzeti bíróságok előtt is bepereltük mind a burgenlandi rendőrséget, mint a helyi önkormányzatot egyrészt a jogellenes állapot megszüntetésére, másrészt kártérítésre. Egyben kezdeményeztük a falu önkormányzati rendeletének a megsemmisítését az osztrák Alkotmánybíróság előtt” – írják a videójuk alatt.

Júliustól az osztrák Somfalva 160 euróért cserébe engedi át a magyar határon autóval azokat, akiket kiválaszt. Alapos indok kell az engedélyhez, de hogy ki és mi alapján dönt ezekről, azt nem lehet pontosan tudni. A díj két évre szól, ebből 140 euró levásárolható az osztrák boltokban.

Az osztrák polgármester azzal indokolta döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset, és zavarják az osztrákokat.

A határ magyar oldalán korábban több tucat ember tüntetett, szerintük ez a döntés elfogadhatatlan. A polgármester szerint az lehet a megoldás, ha új átkelőhelyeket építenek.

A pert indító jogi csapat sem ügyvédként, sem európai polgárként nem hajlandó tolerálni, hogy 2023-ban, az Európai Unióban akár egy falu, akár egy állam ismét „felhúzza a vasfüggönyt”. Szerintük ezzel azokat az embereket is megszégyenítik az osztrák oldalon, akik az elmúlt száz évben minden megtettek azért, hogy mindenki szabadon átjárhasson a határon.

A határról készült riportunkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!