Spanyolországban fogtak el hármat a legkeresettebb magyar bűnözők közül

2023. augusztus 1. – 13:47

Spanyolországban fogtak el hármat a legkeresettebb magyar bűnözők közül
Sajtótájékoztató a közös akcióról – Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban, a Guardia Civil és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közös akciójában fogtak el hármat Magyarország legkeresettebb bűnözői közül még július közepén. A nemzetközi műveletről kedden közös sajtótájékoztatót tartott a spanyol és a magyar rendőrség, ahol kiderült, hogy a drogok termesztésével és csempészésével foglalkozó bűnszervezet két tagja még szökésben van – írja a police.hu.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a rajtaütés 2023. július 19-én, a spanyolországi Calpban történt, a három elfogott személyt pedig szökésükkor Európa legkeresettebb bűnözői közé sorolták, és felkerültek az EUROPOL Most Wanted oldalára is. Ennek oka az, hogy a gyanú szerint 2020-ban és 2021-ben előbb Kecelen, aztán Kecskemét külterületén durván 300 millió forintból rittyentettek egy professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszer által távvezérelt, több ezer cannabis sativa (kender) növény egyidejű termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát.

Az üzemet a KR NNI debreceni osztálya 2021. május 21-én felszámolta, és menet közben 165 kiló marihuánát és kokaint foglalt le, valamint összesen több mint 380 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el a bűnszervezet tagjaitól. A nyomozóknak akkor a bűnszervezet mind a hét tagját sikerült azonosítaniuk, és kettőt hamar el is fogtak Magyarországon, a szökésben lévők ellen pedig a Debreceni Járásbíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. 2022 októberében aztán ők bekerültek az EUROPOL Game Over médiakampányába is a legkeresettebb 54 európai bűnöző közé, ami

azért volt egyedülálló, mert korábban sosem fordult még elő, hogy Magyarországról egyszerre öten is szerepeljenek a Most Wanted-listán.

Azt egyébként sejtették, hogy a gyanúsítottak Spanyolországba szöktek, és külföldi álneveken bujkáltak, sőt, a gyanú szerint 2022 tavaszától más magyarok bevonásával megint beszálltak a drogbizniszbe, és kamionokba rejtve csempésztek be kábítószert Magyarországra, amely miatt ugyancsak folyik ellenük nyomozás. A bizonyítékok alapján legalább tízszer érkezett szállítmány tőlük, és összesen 100 kiló marihuánát és 10 kiló kokaint hoztak be az országba. Tavaly novemberben ennek egy részét lefoglalták a nyomozók, amikor Zala vármegyében lekapcsoltak egy Szlovéniából érkező sofőrt.

Az, hogy konkrétan hol lehetnek a gyanúsítottak, idén májusban merült fel, és ekkor ütötték nyélbe azt a nemzetközi együttműködést is a spanyol kollégákkal, amellyel végül sikerült elkapni hármukat. Ketten továbbra is bujkálnak, így a sztorinak még nincs vége, de az mindenesetre már biztos, hogy a most elfogott három ember, és ők is arra számíthatnak, hogy bűnösségük bizonyítása esetén akár életfogytiglanra is ítélhetik őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!