Az elmúlt évek legvadabb tájfunja miatt 31 ezer embert kellett kitelepíteni Pekingben

2023. július 31. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legdurvább tájfunját élték át Kínában. A délkeleti Fucsien tartományban és Pekingben is több ezer embert kellett kitelepíteni a heves esőzések miatt kialakuló árvizek miatt, írta a Reuters.

Az állami televízió, a CCTV szerint Pekingben 31 ezer embert evakuáltak otthonaikból, de az átvonuló Dokszuri tájfun Hopejben, Sanhsziban és Tiencsinben is károkat okozott. Pekingben egy nap alatt átlagosan 140,7 milliméter eső hullott le, de voltak olyan területei is a fővárosnak, ahol 500,4 millimétert mértek. Ez akkora mennyiség, amennyi Magyarország bizonyos részein egész évben nem hullik le.

Pekingben az esőzés miatt négyezer építkezést függesztettek fel, és körülbelül 20 ezer épületet vizsgáltak át, hogy milyen károkat okozott bennük a vihar.

Fucsien tartományban több ezer embert kellett kimenteni az áradások miatt – Fotó: Stringer/Reuters
Fucsien tartományban több ezer embert kellett kimenteni az áradások miatt – Fotó: Stringer/Reuters

A tájfun pénteken Fucsien tartományban pusztított, ahol földcsuszamlást okozott, fákat csavart ki és villanyoszlopokat döntött le. 880 ezer ember maradt áram nélkül, és több mint 354 400 embert kellett evakuálni, akiket ideiglenesen el is kellett helyezni. Az állami média jelentése szerint 478 millió jüan (23 milliárd forint) direkt gazdasági veszteség keletkezett.

Kína még nem lélegezhet fel, az időjárási előrejelzések szerint az érkező Kanun tájfun az ország sűrűn lakott partvidékén okozhat problémákat a héten. A hatóságok attól tartanak, hogy a tájfun elviheti a már amúgy is megtépázott kukoricatermést.

A Dokszuri nemcsak Kínában pusztított, hanem Tajvanon és a Fülöp-szigetek északi részén is végigsöpört, utóbbin is jelentős károkat okozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!