Ukrajna január 7-ről december 25-re helyezte át a karácsonyi ünnepnapot

2023. július 28. – 23:27

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a parlamenti törvényjavaslatot, amelynek értelmében Ukrajna „lemond a karácsonyi ünnepek előírásának orosz örökségéről”. Az új előírások szerint január 7-ről december 25-re helyezik át az ortodox karácsonyt.

A három nagy ukrajnai ortodox egyház közül kettő már döntött a Gergely-naptárra való áttérésről. December 25-öt Ukrajna már 2017-ben munkaszüneti nappá nyilvánította. Az elmúlt években Kijev egyre inkább megszakította vallási, kulturális és egyéb kapcsolatait Oroszországgal, és a Nyugathoz közeledett.

2019-ben az Ukrán Ortodox Egyház függetlenséget kapott Bartolomaiosz ökumenikus pátriárkától, a világ ortodox keresztényeinek lelki vezetőjétől. A lépést elítélte az orosz ortodox egyház, amely nyíltan védelmezi Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai invázióját.

A mostani jogszabály két másik állami ünnepnapot is áthelyez. Az ukrán államiság napját július 28-ról július 15-re, a fegyveres erők veteránjainak emlékére rendezett Védők napját pedig október 14-ről október 1-jére.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!