Írország nem nyilvánítana részvétet Oroszországnak Putyin halála esetén

2023. július 27. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar kijelentette: nem hiszi, hogy az ír kormány részvétet nyilvánítana Oroszországnak Vlagyimir Putyin halála esetén. Hozzátette, hogy valószínűleg delegációt sem küldenének az orosz elnök temetésére.

Varadkar ezt egy olyan újságírói kérdésre válaszolta, ami Írország hagyományosan semleges külpolitikájára vonatkozott. Az ír kormány a második világháború alatt szigorúan semleges külpolitikát folytatott, amihez az is hozzátartozott, hogy az akkori kormányfő és külügyminiszter, Eamon de Valera részvétét fejezte ki Adolf Hitler 1945-ös halála után. Ezzel Írország egyébként nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi közösségben, és eléggé rontott a megítélésükön.

Arra a kérdésre, hogy 80 évvel később, Putyin halála esetén Írország hasonló részvétet nyilvánítana-e Oroszországnak, Varadkar azt mondta: „Nem hiszem. (…) Nem tudnám elképzelni, hogy képviseltetve lennénk a temetésen.” Az ír kormányfő szerint továbbra is semleges külpolitikát folytatnak, de ez inkább katonai, mintsem politikai semlegességre vonatkozik.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!