Egy államellenes mozgalom tagjait vették őrizetbe Ausztriában

2023. július 27. – 07:02

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen nyolc helyszínen tartottak razziát szerdán Ausztriában egy államellenes mozgalom tagjainál, és az akcióban harminchat embert vettek őrizetbe, írja az MTI. A Porosz Szövetségi Állam elnevezésű országos, államellenes mozgalommal szemben az osztrák Alkotmányvédelmi és Terrorelhárítási Hivatal (LVT), illetve az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN) szerda reggel intézkedett. A nyilvánosságra hozott részletek szerint az összesen öt tartományt érintő nyomozás során 41 ember ügyeit vizsgálják.

Az összehangolt akcióban több rendőrjárőr, a Cobra-csoport, a karintiai erők, valamint kutyás egységek, nyombiztosítók és informatikai nyomozók vettek részt.
Bécs, Vorarlberg, Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományban további két házkutatásra és öt azonnali kihallgatásra került sor. Minden gyanúsítottat ideiglenesen eltiltottak a fegyverviseléstől.

A mozgalom tagjait jól ismerik a helyi hatóságok, miután rendszeresen nyújtanak be a jogállamiságot elutasító, az állami szervek és a jogrend legitimitását megkérdőjelező dokumentumokat hivatalos helyekre. A nemzetközileg beágyazott Porosz Szövetségi Állam tagjairól azt feltételezik, hogy többször követtek el államellenes bűncselekményt, fenyegetést, illetve kényszerítést.

Az üggyel kapcsolatban az osztrák belügyminisztérium rámutatott: egyre gyakoribb, hogy nyilvánosan is megjelennek a szervezet jelképei, például a sas, és általános tapasztalat, hogy a koronavírus-járvány óta jelentősen megerősödtek a demokráciaellenes mozgalmak Ausztriában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!