24 órás sztrájkot hirdettek az orvosok az igazságszolgáltatási reform miatt Izraelben

2023. július 25. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az újságok címlapjukon egész oldalas fekete hirdetésekkel jelentek meg, az izraeli orvosok pedig 24 órás sztrájkba kezdtek, azután, hogy a Benjámin Netanjahu vezette kormány által benyújtott igazságügyi reformot hétfőn elfogadta a kneszet, írja az MTI.

„Fekete nap az izraeli demokrácia számára” – írták az egyik hirdetés feladói, akik magukat aggódó high-tech dolgozóknak nevezték. Az orvosi kamara közben sztrájkra szólította fel az orvosokat, mert a törvény megszüntette annak lehetőségét, hogy a legfelsőbb bíróság „észszerűtlenségre” hivatkozva felülbírálhassa az esetleges kormányzati beavatkozást az egészségügyi minisztérium munkatársainak döntéseibe.

A 24 órás sztrájk a kamara közlése szerint nem vonatkozik Jeruzsálemre. A kormány arra akarja kötelezni az orvosokat, hogy térjenek vissza a munkahelyükre.

Izraelben hónapok óta folynak a tüntetések, és a kneszet szavazása után, hétfőn este ismét ezrek vonultak az utcára. A demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel, vízágyút is bevetettek a tüntetőkkel szemben. Az Izraelt hagyományosan támogató Egyesült Államok a szavazás eredményét „sajnálatosnak” nevezte.

A hétfőn elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát, veszélyezteti a bíróságok függetlenségét.

A reformcsomag tartalmáról és jelentőségéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!