Bukarestnek nem tetszik, hogy Orbán megosztotta a nyilvánossággal a román diplomáciai intelmeket

2023. július 24. – 22:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezményezi a román külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján mondott beszédében nyilvánosság elé tárta azt a visszafogottságra intő felhívást, amelyet a tárca a magyar miniszterelnök látogatását megelőzően diplomáciai csatornákon keresztül juttatott el hozzá – írja az MTI a tárca hétfő esti közleménye alapján.

Hétfőre bekérették az ügyben Magyarország bukaresti nagykövetét, és arra emlékeztették, hogy a román fél következetesen azt kérte a Romániába magánlátogatásra érkező magyar tisztségviselőktől: tanúsítsanak visszafogottságot nyilvános kijelentéseikben, beleértve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idei rendezvényeit is.

A minisztérium meglepetését fejezte ki, hogy Magyarország miniszterelnöke beszédében a nyilvánosság előtt részletezte a tárca felhívását, amelyet szóbeli diplomáciai csatornákon juttattak el hozzá.

„Az ebből az alkalomból tett, nem helyénvaló nyilvános kijelentések nincsenek összhangban a román fél által következetesen szorgalmazott célkitűzéssel, hogy a felek az építő jellegű, pragmatikus, jószomszédi viszonyt, a két állam együttműködését ösztönözzék”

– zárul a román külügyminisztérium közleménye.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – írta a Facebookon Szijjártó Péter hétfő délben arra a hírre reagálva, hogy a bukaresti magyar nagykövetet reggel a román külügyminisztériumba kérették.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét percről percre is közvetítettük, és azt is összefoglaltuk, hogy mi állt a szavai mögött. A legfontosabb kijelentéseit ebben a videóban is összegyűjtöttük (a videóban 1 perc 29 másodpercnél indul az Erdélyről szóló rész):

A magyar miniszterelnök beszédére adott román reakciókat a Transtelex ebben a cikkben gyűjtötte össze. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerint „Orbán úr úgy viselkedik, mint egy agitátor, nem mint egy kormányfő”, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője pedig arról beszélt, Orbán illiberális politikája kudarcra van ítélve, és ezzel egyre inkább elszigeteli az országot a nyugati értékektől. De még az Orbánt egyébként kedvelő román szélsőjobb is kritizálta a magyar miniszterelnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!