Oroszország titokban rengeteg háborúban hasznos felszerelést vásárol Kínától

2023. július 24. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország idén eddig több mint 100 millió dollárt költött kínai drónokra, 30-szor annyit, mint Ukrajna. Emellett az oroszok 225 millió dollár értékben vásárolták fel a testpáncélokhoz használt kerámiát, az ukránok ehhez képest 5 millió dollár értékben – derül ki a kínai és ukrán import-export adatokból, írja a Politico. A számokból az látszik: Oroszország nagy mennyiségben vásárol fel olyan kínai eszközöket, amik ugyan nem minősülnek egyértelműen fegyvereknek, de a háborúban hasznosak lehetnek. Oroszország főleg hőkamerákat, éjjellátókat, személyvédelmi felszereléseket, illetve drónokat vásárol Kínától. Moszkva kiemelt beszállítójának számít például a Shanghai H Win vállalat.

Az ilyen jellegű bizonyítékok azt mutatják, hogy Kína a pekingi békefelhívások ellenére katonailag hasznos felszerelést szállít Oroszországnak ahhoz, hogy érdemi hatást gyakoroljon Oroszország Ukrajnával zajló háborújára.

„Ami nagyon világos, hogy Kína, minden állítása ellenére, valójában nem semleges szereplő a háborúban, hanem támogatja Oroszországot” – mondta Helena Legarda, a berlini Mercator Institute for China Studies vezető elemzője.

Kész terméket pakolnak kamionra a golyóálló mellényeket és sisakokat gyártó Shanghai H Win vállalat udvarán – Fotó: Shanghai H Win
Kész terméket pakolnak kamionra a golyóálló mellényeket és sisakokat gyártó Shanghai H Win vállalat udvarán – Fotó: Shanghai H Win

Ha Kína vállaltan fegyvereket vagy katonai felszereléseket adna el Oroszországnak, Legarda elvárná, hogy az EU szankciókat léptessen életbe vele szemben. Valószínűleg ezt akarja Kína is elkerülni.

Áprilisban Fu Kong, Kína Európai Unióba küldött diplomáciai képviseletének vezetője még azt kommunikálta:

Kína nem nyújtott katonai segítséget Oroszországnak, és nem ismeri el az ukrán területek, köztük a Krím és a Donbasz elcsatolását. Fu Kong szerint Kína nem áll Oroszország oldalán az ukrajnai háborúban. Szerinte az orosz-kínai barátság hangsúlyozása valójában nem több, mint diplomáciai üzengetés. Peking pedig azért nem ítélte el az inváziót, mert megértette Oroszország állításait, és kormánya szerint „a kiváltó okok bonyolultabbak”, mint ahogy a nyugati vezetők mondják.

Kína sem most, sem a jövőben nem biztosít fegyvert Oroszországnak Ukrajnában – hangsúlyozta a nagykövet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!