Kína nem ismeri el az ukrán területek elcsatolását

2023. április 6. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kína nem nyújtott katonai segítséget Oroszországnak, és nem ismeri el az ukrán területek, köztük a Krím és a Donbasz elcsatolását – mondta Fu Kong, Kína Európai Unióba küldött diplomáciai képviseletének vezetője a New York Times-nak.

Fu Kong szerint Kína nem áll Oroszország oldalán az ukrajnai háborúban és Kína nem nyújtott katonai segítséget Oroszországnak. Szerinte az orosz-kínai barátság hangsúlyozása valójában nem több, mint diplomáciai üzengetés. Peking pedig azért nem ítélte el az inváziót, mert megértette Oroszország állításait, és kormánya szerint „a kiváltó okok bonyolultabbak”, mint ahogy a nyugati vezetők mondják.

Kína sem most, sem a jövőben nem biztosít fegyvert Oroszországnak Ukrajnában – hangsúlyozta a nagykövet.

Fu Kong azt mondta, hogy Hszi Csin-ping Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt azért nem hívta fel eddig, mert a kínai elnök nagyon elfoglalt.

Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Kínába utazott, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozzanak. Március végén derült ki, hogy a két európai vezető április elején Kínába látogat, hogy „egységes hangon lépjenek fel az európai békéért”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!