Korfun is erdőtűz tombol, megkezdték az evakuálást

2023. július 23. – 23:21

Korfun is erdőtűz tombol, megkezdték az evakuálást
A korfui erdőtűz a szemközti albániai Ksamilból – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőtűz ütött ki Korfu északi részén vasárnap este – írja a Greek City Times. Giorgos Machimaris, a görög sziget északi részén fekvő tartomány vezetője az AMNA állami hírügynökségnek azt mondta, a lángok elérték Megoulas első házait, és „a helyzet nehéz”.

A görög katasztrófavédelem több település evakuálását is bejelentette. A Sky News szerint a korábbi bejelentésekkel együtt cikkünk írásakor már összesen 18 helyről folyik az érintettek kimenekítése a szigeten.

Több olvasónk is küldött fotót a korfui tűzről. „Az albániai Ksamilból ezt látjuk az erkélyről a szemben lévő Korfu szigetéről” – írta a fentebb látható fotóhoz egyik olvasónk. Később egy másik képet is kaptunk egy szintén a tűz közelében tartózkodónktól:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Korfu mellett egy másik görög szigetet, Rodoszt is komoly erdőtüzek sújtják, ott már öt napja tombol a tűz. A sziget több falujából folyamatosan evakuálják a lakosokat és a turistákat, vasárnap egy olvasónk számolt be arról, hogy neki is családjának is sietve el kellett hagyniuk a szálláshelyüket: „A láthatóan közeledő tűzből egyértelművé vált, vagy hajóval visznek el minket innen, vagy sehogy” – írta olvasónk.

A rodoszi hatóságai közölték, hogy harmincezer, a lángok által fenyegetett embernek nyújtottak menedéket. Szárazföldön 16 ezer, a tengeren pedig háromezer embert harmincnál is több magánhajóval evakuáltak a szigetről, a mentést a parti őrség három hajója vezette. Hat embert rövid időre kórházba szállítottak légzési problémákkal, de később kiengedték őket.

Görögországban kivételesen hosszú ideje tartó hőhullám van, a hétvégén várhatóan 44 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!