Érthető Orbán frusztrációja a cseh miniszterelnök szerint

2023. július 23. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi – reagált Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elhangzott beszédére.

Orbán azt mondta: az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

A magyar miniszterelnök szavaira szombat este a cseh kormányfő, valamint a belügyminiszter is reagált. „Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban. Orbán máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (az előző cseh kormányfő) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető” – mondta Petr Fiala, akinek szavait Václav Smolka kormányszóvivő tolmácsolta újságíróknak.

„Az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg” – tette hozzá a cseh kormányfő.

A magyar miniszterelnök Csehországot érintő szavaira a Twitteren reagált Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter is.

„Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az az, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak” – írta a cseh miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!