Pár órával a női foci-vb nyitómeccse előtt halálos lövöldözés volt Új-Zélandon

2023. július 20. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Pár órával a női labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse előtt halálos lövöldözés tört ki Auckland központjában. A fegyveres támadó két embert megölt, hat másik embert – köztük rendőröket is – megsebesített. A fegyveres ámokfutó szintén életét vesztette az incidens során – írta a BBC.

Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök szerint a támadást nem tekintik terrorcselekménynek. Megerősítette, hogy a július 20-án kezdődő női foci-vb a tervek szerint zajlik majd. Wayne Brown, Auckland polgármestere szerint a FIFA összes alkalmazottja és mindegyik válogatott biztonságban van. A kilencedik női labdarúgó-világbajnokságot Új-Zéland és Ausztrália közösen rendezi, az Új-Zéland-Norvégia nyitómeccset helyi idő szerint péntek este 19 órakkor játsszák az aucklandi Eden Park stadionban.

„A támadás politikai vagy ideológiai indítékát nem sikerült még azonosítani, de a rendőrség semlegesítette a fenyegetést, és biztosították arról a lakosságot, hogy nincs már veszély” – mondta az új-zélandi miniszterelnök. Hozzátette, a támadó egy sörétes puskával volt felfegyverkezve, amikor péntek reggel megérkezett a Queen Street egyik építkezési területére.

Rendőrök az aucklandi lövöldözés helyszínén 2023. július 20-án – Fotó: David Rowland / Reuters
Rendőrök az aucklandi lövöldözés helyszínén 2023. július 20-án – Fotó: David Rowland / Reuters

A New Zealand Herald beszámolója szerint a támadó a 24 éves Matu Tangi Matua Reid volt, akit márciusban az aucklandi kerületi bíróság öt hónapos házi őrizetre ítélt családon belüli erőszak miatt. A rendőrség közlése szerint reggel 7:22-kor kaptak bejelentést a lövöldözésről, nagy erőkkel vonultak ki az építkezés helyszínére, még egy rendőrségi helikoptert is bevetettek az akció során.

„Az elkövető az építkezésen belül mozgott, folyamatosan lőtt. Az épület felsőbb szintjeit elérve a férfi a liftaknába zárkózott, munkatársaink megpróbáltak vele kapcsolatba lépni. A férfi további lövéseket adott le, és röviddel később holtan találták” – mondta Sunny Patel helyettes rendőrfőfelügyelő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!