Videón, ahogy beomlik a kráter és irányt vált az izlandi vulkánból kiömlő láva

2023. július 19. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Beomlott az Izlandon kitört vulkán frissen képződött krátere, ezért a forró láva már másik irányban ömlik belőle – a látványos beomlás több videón is látható.

Az MTI azt írja, hogy a vulkán kráterének egy nagyobb darabja szerda hajnalban omlott be, a láva pedig az ott keletkezett résen keresztül kezdett kifolyni. Ahogy a videón is látható, a korábbi keskeny résnél elapadt a lávafolyam, a kiömlött olvadt kőzet ott megszilárdult. Reykjavíktól délnyugatra fekvő, a Litli-Hrútur-hegy közelében található vulkán múlt héten tört ki, a gyéren lakott Reykanes-félszigeten.

A vulkán Reykjavíktól 40 kilométerre fekszik, így a fővárost nem veszélyezteti. Előző héten a helyszín közelében található túraútvonalat le kellett zárni, de azóta már az is járható. A lávafolyás irányának megváltozása a hatóságok szerint nem jelent nagyobb veszélyt a kirándulókra. A fortyogó vulkánt egyébként élőben is lehet követni.

A vulkánkitörés hat napon keresztül zajló, több mint 12 ezer kisebb földrengés után kezdődött el a szigeten. A 2021-es kitörést 319 nappal követte a tavaly augusztusi vulkáni működés, majd ezt követően 323 napot kellett várni az újabb eseményre. 2021-ben 800 év nyugalom után hasadt fel a föld és ömlött láva erre a területre, írta Dr. Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus, aki korábbi cikkünkben részletesebben is elemezte a most zajló vulkántevékenységet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!