Oroszország fekete-tengeri kikötővárosokat támadt

2023. július 18. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország légicsapások sorozatát indította Ukrajna-szerte, többek között a déli kikötővárosok, Odessza és Mikolajiv ellen, néhány órával azután, hogy közölte, kilép az ENSZ által közvetített gabonamegállapodásból, amely lehetővé tette az ukrán termékek Fekete-tengeren keresztül történő exportját.

Mikolajiv polgármestere hétfőn késő este a Telegramon azt írta, a támadások során egy létesítményben tűz ütött ki. Kedd reggel további részleteket közölt az incidensről: a városban éjjel kettő előtt ért találat egy ipari létesítményt. 500 négyzetméteres területen keletkezett tűz, amit hajnali fél hatra sikerült eloltania a katasztrófavédelemnek.

Az odesszai légvédelmi rendszer is működésbe lépett, miután Oroszország dróntámadást indított a város ellen. „Oroszország az éjszaka folyamán több hullámban Sahed drónokkal és hat Kalibr típusú robotrepülőgéppel vette célba a fekete-tengeri kikötővárost, Odesszát. A légvédelem valamennyit hatástalanította” – közölte az ukrán Déli Parancsnokság

A rakéták és drónok törmelékei megsebesítettek egy idős férfit, valamint megrongáltak „kikötői infrastrukturális létesítményeket” és több magánházat is.

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a fekete-tengeti gabonamegállapodást, amíg nem születik egyezség az orosz követeléseket illetően. Pár órával később már fenyegető hangvételű üzenetben figyelmeztetett, hogy a hajók már nincsenek biztonságban a Fekete-tengeren.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este azt is közölte, hogy védelmi minisztériuma a Krímet Dél-Oroszországgal összekötő közúti hidat megrongáló robbantásra reagálva válaszlépéseket készít elő. „Oroszország válaszlépéseket fog tenni a krími híd elleni terrortámadásra” – mondta.

Nem csak az oroszok indítottak dróntámadásokat, az orosz légvédelem és az elektronikus elhárító rendszerek is dolgoztak Krímben kedden a kora reggeli órákban. „Tizenhét ukrán UAV-t semmisítettek meg a légvédelmi rendszerek. További tizenegy UAV-t hatástalanított az elektronikus hadviselés, amik anélkül, hogy elérték volna a célpontot, lezuhantak” – idézte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!