Donald Trump arra számít, hogy vádat emelnek ellene a Capitolium ostromának ügyében is

2023. július 18. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt amerikai elnök arra számít, hogy vádat emelnek ellene a 2021. január 6-i, a Capitoliumban történt zavargások ügyében indított szövetségi nyomozásban, írja a BBC. Trump szerint hivatalosan figyelmeztették, hogy célpontja az igazságügyi minisztérium január 6-i vizsgálatának. Trump azt is állítja, hogy levelet kapott Jack Smith különleges jogtanácsostól, amelyben közölték vele: négy napja van jelentést tennie az esküdtszéknek, szerinte „ez szinte mindig vádemelést és letartóztatást jelent”. A különleges ügyész nem reagált a média megkeresésére.

A volt amerikai elnök ellen az elmúlt hónapokban már kétszer emeltek vádat más ügyekben. Ezzel Trump áprilisban az első exelnök lett, aki ellen vádat emeltek Amerikában. Akkor a manhattani kerületi ügyész emelt vádat a politikus ellen, amiért ügyvédjén keresztül 130 ezer dollár kenőpénzt fizetett egy pornósztárnak 2016-ban, hogy hallgasson az afférjukról. Azzal is megvádolták, hogy titkos iratokat vitt haza a Fehér Házból, melyeket aztán megpróbált elrejteni az igazságügyi minisztérium és az FBI elől. A politikus végig ártatlannak vallotta magát.

A vádemelések egyelőre Trumpot segítik a 2024-es republikánus elnökjelöltségért és az elnöki címért folyó harcban. Trump a nyomozásokat – és a vádemeléseket – gyakran úgy festette le, hogy politikai ellenfelei megpróbálják megakadályozni, hogy visszatérjen a Fehér Házba. A volt elnök csapata azt állította, hogy a két vádemelés a kampánya adománygyűjtésének megugrását eredményezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!