Zelenszkij: Mindent meg kell tenni a gabonaüzlet fenntartásáért

2023. július 17. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint mindent meg kell tenni a gabonaüzlet fenntartása érdekében. „Az Orosz Föderáció nélkül is mindent meg kell tenni, hogy ezt a fekete-tengeri folyosót használhassuk. Nem félünk” – idézte Szerhij Nyenyikforov elnöki szóvivő Zelenszkijt, írja a SkyNews.

Oroszország hétfőn értesítette Ukrajnát, Törökországot és az ENSZ-t, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást. A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. A megállapodást legutóbb május 17-én hosszabbították meg 60 nappal.

„Megkerestek minket cégek, hajótulajdonosok. Azt mondták, hogy készen állnak. Ha Ukrajna átengedi őket, és Törökország továbbra is átengedi őket, akkor mindenki kész folytatni a gabonaszállításokat” – mondta az elnök szóvivője.

Közben az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Oroszország „kegyetlenségének” minősítette az ukrán gabona biztonságos exportját lehetővé tevő megállapodás felmondását. Linda Thomas-Greenfield szerint volt remény arra, hogy a megállapodást ismét meghosszabbítják, de „Oroszország újabb csapást mért a világ legkiszolgáltatottabbjaira”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!