Tíz napig bujkált egy houstoni reptér mosdóiban egy emberrablók elől menekülő magyar nő

2023. július 17. – 22:56

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg emberkereskedelem áldozata lett az Egyesült Államokban egy 52 éves magyar nő, akit még június 7-én azonosított a George Bush interkontinentális repülőteret is üzemeltető Houston Airports kommunikációs munkatársa. A nő tíz nappal korábban szökött meg a két férfitól, akikkel addig utazott, majd pedig a reptéri mosdókban bujkált. A Houston Airports múlt heti beszámolója szerint a helyi hatóságok emberkereskedelemként kezelik az ügyet.

A nőt megtaláló Monica Phillips először június 2-án kezdett el gyanakodni, hogy valami nincs rendben, amikor egy férfi azzal hívta fel a repteret, hogy az 52 éves anyját keresi, aki a texasi Lubbockból repült Houstonba május 28-án, de azóta nem hallatott magáról. Phillips furcsállta, hogy öt nappal később jelenti be ezt, ezért a hívást továbbította a rendőröknek, akiktől később megtudta, hogy a telefonáló nem volt hajlandó eltűnt személyként bejelenteni a nőt.

Phillips ekkor már komolyan gyanakodott, hogy emberkereskedelemről lehet szó, június 7-én pedig a gyanakvása be is igazolódott, amikor a munkába érkezve belebotlott egy nőbe, aki a reptéren lévő rendőrökkel próbált meg beszélni. Phillips érezte, hogy ő lehet az állítólagos eltűnt anya, és bár a nő csak magyarul beszélt, végül sikerült kiderítenie, hogy a neve ugyanaz, amit a telefonáló férfi is mondott korábban. A nő a hívószámot ugyanakkor nem ismerte fel, és a rendőrök már nem is tudták visszahívni azt.

Phillips végül egy magyarul beszélő ismerőse segítségével ki tudta deríteni, hogy a nő valójában két férfivel utazott Lubbockból Houstonba május 28-án, ahonnan állítólag Európába mentek volna tovább. Amikor viszont leszálltak a Bush reptéren, el tudott szakadni tőlük, majd tíz napig bujkált, mielőtt rátaláltak volna. A hatóságok aztán kiderítették, hogy a nő poggyászt is becsekkolt Lubbockban, de ezt már nem tudta felvenni. A kézitáskáját is elhagyta a houstoni reptéren, de ez végül visszakerült hozzá.

A bujkálás alatt legyengült nőt kórházba szállították, de azt nem tudták kihúzni belőle, hogy pontosan mit élt át. Ennek ellenére Phillips azt mondta, hogy tudomása szerint a hatóságok emberkereskedelemként kezelik az ügyét. Saba Abashawl, a houstoni reptér-üzemeltető külkapcsolatokért felelős vezetője a KHOU 11-nek elmondta, az emberkereskedelem láthatóan nem csak isten háta mögötti helyeket érint, ez a mentőakció pedig ékes példája annak, hogy miért maximálisan elkötelezettek amellett, hogy megakadályozzák az emberkereskedelmet.

Az ügy kapcsán kerestük a washingtoni magyar nagykövetséget és a magyar rendőrséget is, hogy megtudjuk, érkezett-e hozzájuk bejelentés, és ha igen, sikerült-e kideríteni, hogy mi történt. Ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!