Hatalmas, titokzatos fémhenger tűnt fel Ausztrália partjainál

2023. július 17. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas, rézszínű fémhenger tűnt fel vasárnap egy Ausztrália nyugati részén található strandon, amelyről elsőre sem az azt megtaláló helyiek, sem az arról bejelentést kapó rendőrök nem tudták eldönteni, hogy mi lehet. Azóta kiderült, hogy a titokzatos objektum a rendőrök hivatalos közlése szerint nem veszélyes, szakértők pedig azt feltételezik, hogy egy indiai űrrakéta üzemanyag-tartályának egy darabját moshatta partra a víz – írja a Guardian.

Ahogy az az internetre feltöltött felvételeken is látszik, a henger erősen meg van rongálódva, és az is látszik, hogy eltöltött némi időt az óceánban. A rendőrök azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy mit találtak, de azt már közölték, hogy nem egy kereskedelmi repülő egy darabjáról van szó, azt pedig külön kiemelték, hogy nem a Malaysia Airlines 2014-ben eltűnt 370-es járatának egy darabja került elő. Azt is hozzátették, hogy amint sikerül azonosítani a hengert, elszállítják majd a helyszínről.

Az Ausztrál Űrügynökség is vizsgálódik már az ügyben, nagyon valószínűnek tűnik ugyanis az, hogy egy másik ország űrrakétájának egy darabja került elő. Egészen pontosan a múlt pénteken fellőtt Csándráján-3 űrrakétájának üzemanyag-tartályáról lehet szó, amellyel India a harmadik Hold-misszióját indította el.

Dr. Alice Gorman űrrégész szerint is ez lehet a helyzet, és mint mondta, furcsa, hogy egy ekkora darab egyben tudott maradni. Gorman azt is hozzátette, hogy a rendőrök jól tették, hogy nem engedtek senkit az objektum közelébe, mert annak ellenére, hogy a tartály mostanra valószínűleg kosszal és homokkal van tele, a rakéta-üzemanyag elég káros az egészségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!