Mexikóban agyonlőttek egy ismert újságírót

2023. július 16. – 08:10

Mexikóban agyonlőttek egy ismert újságírót
Rendőrök zárják le a gyilkosság helyszínét. Fotó Francesco Roblesz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Agyonlőttek egy ismert újságírót a délnyugat-mexikói Guerrero államban helyi idő szerint szombaton – tudósított az MTI. Az állam ügyészsége nyomozást indított. A hatóságok tájékoztatása szerint Nelson Matust, a Lo Real Guerrero című hírportál főszerkesztőjét Acapulcóban lőtték le. A Reuters úgy tudja, hogy az eset a város északi részén történt, egy bevásárlóközpont parkolóban. Matus ellen már 2017-ben és 2019-ben is gyilkosságot kíséreltek meg.

Az eset mindössze egy héttel azután történt, hogy a hatóságok megtalálták a La Jornada című lap eltűnt újságírójának, Luis Martin Sancheznek a holttestét.

Balbina Flores, a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet mexikói irodavezetője kiemelte, hogy Matus 15 éve foglalkozott az államban elkövetett, felderítetlenül maradt erőszakcselekményekkel. A szervezet Mexikót tartja a világ egyik legveszélyesebb államának, ahol komoly kockázatot jelent újságíróként dolgozni.

A szervezet adatai szerint 2000 óta több mint 150 újságírót öltek meg az országban. A mexikói kormány szerint 2022-ben 13 újságírógyilkosságot jegyeztek fel, és a hatóságok vizsgálják, hogy ezek az események összefüggésben álltak-e az áldozatok szakmájával. A korrupciós ügyek és kábítószer-kereskedelem témájával foglalkozó újságírók elleni bűncselekmények többsége büntetlenül marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!