A kormányfő, aki a választás előtt otthagyta 14 millió Facebook-követőjét, de az ellenzéket is betiltotta

2023. július 16. – 12:56

A kormányfő, aki a választás előtt otthagyta 14 millió Facebook-követőjét, de az ellenzéket is betiltotta
Hun Sen kambodzsai kormányfő szavaz az előző választáson – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hun Sen már harmincnyolc éve uralkodik Kambodzsában, a jövő heti választáson is nyerni fog, sőt pártja alighanem az összes parlamenti mandátumot elnyeri. Ami nem is csoda, hiszen az ellenzéket betiltotta.

Kambodzsa 16-17 milliós állam, de a 38 éve, vagyis 1985 óta miniszterelnöki posztot betöltő Hun Sen kormányfőnek így is 14 millió Facebook-követője volt. A regnáló kormányfő a jövő heti (július 23.) választás előtt ismét kormányzása meghosszabbítására készül, igaz kedvenc platformjára megsértődött és lejött az FB-ről.

Viszont választási győzelme a közvetlen propaganda lehetősége nélkül sincsen veszélyben, hiszen betiltotta az ellenzéket és felszámolta a szabad média nagy részét. Minderről a South China Morning Post írt részletes cikket.

Vörös khmerből kormányfő

A kambodzsai Hun Sen a világ egyik legrégebb óta hivatalban lévő vezetője. Egykoron a vörös khmerek parancsnoka volt, de a Pol Pot vezetésével 1975 és 1979 között a világtörténelem talán legeszetlenebb rezsimét működtető csapattól még időben lelépett. A vörös khmerek mindenkit irtottak, aki értelmiségi, tanár, nyelveket beszélő, szemüveges vagy városi volt, de végül is túl sok indoklás nem kellett, az akkor 8 milliós államban 1-2,5 millió gyilkosságról tudnak az emlékezések.

Pol Pot ott számolta el magát, hogy mivel a vietnámi kisebbséget is elkezdte legyilkolni, Vietnám beavatkozott, és elzavarta az őrült gyilkost, Hun Sen időben oldalt váltott, Kambodzsai Néppárt (CPP) néven pártot is alapított, és 1985 óta vezeti az országot. Ezt ügyesen csinálta, nem ő nyerte a választást, de meggyőzte az első helyezett pártot, hogy ők adják az elnököt, ő meg lesz „csak” miniszterelnök, de aztán az elnök egyre inkább csak amolyan reprezentatív funkciókat vihetett.

Pro és kontra

Azóta Hun Sen rendkívül ellentmondásosan vezeti országát, hívei azt mondják, hogy

stabilizálta a szétesett, szegény országot, és jelentős infrastrukturális és építkezési programokkal belökte a gazdasági növekedést.

A kritikusai szerint azonban

nemcsak antidemokratikus vezető, de a létrehozott vagyon nagy részét egy szűk elit élvezheti csak, ahogy az is kritika vele szemben, hogy hatalmas földterületeket és erőforrásokat juttatott kínai vállalkozásoknak.

Hun Sen most is ellenállás nélkül indul, mivel az ellenzéki Gyertyafény Pártot májusban eltiltották az indulástól. A párt valamelyest Kambodzsa örökös ellenzékijéhez kötődött. Sam Rainsy Franciaországban tanult, művelt közgazdász, akinek édesapja is miniszter volt, édesanyja pedig az első kambodzsai nő volt, aki érettségit tett. Sam Rainsy azonban jellemzően emigrációban él, minden kambodzsai politikai tevékenységtől el van tiltva, állandóan ítéletek születnek ellene.

Facebook helyett Telegram

A Kambodzsai Néppárt a mostani betiltásokkal vélhetően – akárcsak 2018-ban –mind a 125 nemzetgyűlési helyet elfoglalja a július 23-i szavazáson. A 70 éves politikus azonban ellenfél nélkül is harci üzemmódban maradt, például büntethetővé tenné, ha valaki nem megy el szavazni, ám mivel kedvenc korábbi platformján, vagyis a Facebookon is erőszakra buzdított, összetűzött a közösségi platformmal.

Hun Sen az Fb-vel szemben is fenyegetőzött, végül itt nem győzhetett, így június 29-én ő törölte Facebook-oldalát, de azért július 4-én feketelistára tette az Fb 22 vezetőjét, és megtiltotta számukra az országba való belépést. Hun Sen azért azóta sem maradt platform nélkül, átköltözött a Telegramra, illetve a TikTokra, és újraaktiválta Twitter-fiókját is, igaz egyik platform sem rendelkezik ekkora elterjedtséggel Kambodzsában, mint a Facebook, de most kormányzati törekvés lett ezek népszerűsítése.

Ami azonban újdonság, hogy a korábbi választásokkal ellentétben, Hun Sen egyre gyakrabban utal nyugdíjba vonulására, és jelzi, hogy a hatalmat fiának, Hun Manetnek akarja átadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!