Ukrajnába utazott a dél-koreai elnök, meglátogatta a bucsai tömeggyilkosságok helyszínét

2023. július 15. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jun Szogjol dél-koreai elnök szombaton első alkalommal látogatott Ukrajnába, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette a Jonhap hírügynökség a dél-koreai elnöki hivatalra hivatkozva.

A meglepetésszerű látogatásra azután került sor, hogy Jun Szogjol a hét elején részt vett a vilniusi NATO-csúcstalálkozón, majd Lengyelországban is járt, ahol szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, és megvizsgálta, hogyan lehetne támogatni az orosz invázió elleni harcot. A dél-koreai elnök szombaton meglátogatta a bucsai tömeggyilkosságok helyszínét és Irpiny városát is. Ezt követően várhatóan csúcstalálkozót tart Zelenszkijjel – közölte az irodája.

Az Egyesült Államok szövetségeseként és növekvő fegyverexportőrként Dél-Koreára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Jun Szogjol kormánya ennek eddig ellenállt, és inkább humanitárius és pénzügyi segítséget nyújtottak, mivel tartanak Oroszország Észak-Korea feletti befolyásától.

Jun Szogjol a héten azt mondta, Ukrajna kérésére aknamentesítő felszerelések és mentőautók küldésére készül, és ígéretet tett arra, hogy Dél-Korea csatlakozik a NATO Ukrajnának szánt pénzügyi alapjához.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!