Orosz hekkerek egy hamis BMW-reklámmal célozták meg az ukrajnai nagykövetségek dolgozóit

2023. július 12. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kiberbiztonsági cég jelentése szerint az orosz hírszerzésnek dolgozó hekkerek hamis autóhirdetéssel célozták meg az ukrajnai nagykövetségek több tucat diplomatáját, hogy betörjenek a számítógépeikre. A Kijevben található nyolcvan külföldi külképviseletből 22-t próbáltak így megtámadni.

A jelentés szerint idén április közepén a lengyel külügyminisztérium egyik diplomatája emailben küldött egy szórólapot több nagykövetségnek is, amiben egy kijevi használt BMW eladását hirdette. A hekkerek ezt a levelet másolták le, rosszindulatú szoftvereket ágyaztak bele, majd továbbküldték más, Kijevben dolgozó külföldi diplomatának is.

A lengyel diplomata megerősítette, hogy a szokatlan hekkertámadásban szerepe volt a BMW reklámnak. Elmondta, hogy az eredeti hirdetést különböző kijevi nagykövetségeknek küldte el, majd valaki felhívta, mert az ár túl vonzónak tűnt. Kiderült, hogy a hekkerek a hirdetés hamisított változatában a diplomata BMW-jét alacsonyabb áron, 7500 euróért tüntették fel, hogy minél több embert arra ösztönözzenek, hogy töltse le a rosszindulatú szoftvert, ami távoli hozzáférést biztosít a készülékükhöz.

A támadást végrehajtó APT29-et az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek is az Orosz Föderáció külföldre irányuló polgári hírszerző szervezetetének egyik ágaként azonosították.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!