Orbán kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a vilniusi NATO-csúcstalálkozón

2023. július 11. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kedd reggel elindult a NATO vilniusi csúcstalákozójára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A litván fővárosba utazó magyar delegáció tagja még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. Orbán Viktor várhatóan kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd Vilniusban – tette hozzá Havasi.

A NATO vezetői július 11-12-én Vilniusban gyűlnek össze, hogy Svédország tagságáról és a szövetség Ukrajnával való jövőbeli kapcsolatáról tárgyaljanak. A regionális tervek ismertetésével a NATO útmutatást is ad a tagoknak arra vonatkozóan, hogyan korszerűsítsék erőiket és logisztikájukat.

A vezetők várhatóan Vilniusban megemelik a szövetség katonai kiadási célját, és a jelenlegi, a nemzeti GDP 2 százalékát kitevő célt minimális követelménnyé teszik. A NATO tisztviselői úgy becsülik, hogy a tervek teljes körű kidolgozása néhány évet vesz igénybe, bár hangsúlyozzák, a szövetség szükség esetén azonnal harcba tud vonulni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!