Franciaország és Németország újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Ukrajnának

2023. július 11. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO keddi, vilniusi csúcstalálkozóján Franciaország és Németország is újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Ukrajnának.

A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Berlin közel 700 millió euró értékben szállít fegyvereket a háborúban álló országnak. Németország két Patriot-indítórakétát, 40 Marder típusú páncélozott járművet, 25 Leopard 1 A5-ös harckocsit és 20 ezer tüzérségi lövedéket küld – közölte az MTI-vel a védelmi tárca.

A listán ezen felül szerepelnek még felderítő és védelmi drónok, egy Luna taktikai felderítő és elektronikus hadviselési drónrendszer, aknák és egy tábori kórház részei.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy Franciaország nagy hatótávolságú SCALP (Storm Shadow) rakétákat szállít Ukrajnának. A francia államfő hangsúlyozta: fontos, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek Oroszországnak Ukrajna támogatásáról, a NATO egységéről, valamint arról az eltökéltségéről, hogy Moszkva nem nyerheti meg a háborút, emellett azt is leszögezte, hogy a SCALP-ot azzal a céllal szállítják, hogy Ukrajna megvédhesse területét. Ezzel hallgatólagosan azt is kizárta, hogy a fegyvert Oroszország elleni támadásra használják.

A norvég kormány is további támogatásról tájékoztatta a résztvevőket: 2,5 milliárd koronával tízmilliárd koronára növelte az Ukrajnának 2023-ban nyújtandó katonai segély összegét. Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök azt mondta, országa öt évig évente 300 millió koronával járul hozzá a NATO Ukrajnát támogató alapjához.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!