Bíróság elé állítják Greta Thunberget

2023. július 6. – 21:11

Bíróság elé állítják Greta Thunberget
Rendőrök beszélgetnek Greta Thunberg svéd klímaaktivistával a malmői kikötő bejáratánál 2023. június 19-én – Fotó:Johan Nilsson / TT News Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság elé állítják Greta Thunberg svéd klímaaktivistát, akit azzal vádolnak, hogy nem engedelmeskedett a rendőrség felszólításának egy tüntetés során – közölte a svéd ügyészség. Thunberg három másik tüntetővel együtt július 24-én jelenik meg a bíróság előtt – írta a BBC.

Thunberg júniusban csatlakozott a „Követeljük vissza a jövőt” nevű környezetvédelmi aktivista csoport által szervezett tüntetéshez. A tüntetők napokon keresztül megpróbálták elzárni a malmői kikötő bejáratát, hogy így tiltakozzanak a fosszilis tüzelőanyagok használata ellen.

„Az éghajlati válság már most is számtalan ember számára élet-halál kérdése. Úgy döntünk, nem nézzük tovább tétlenül a dolgot, hanem ehelyett fizikailag megállítjuk a fosszilis tüzelőanyag-gépezetet” – írta akkor Instagram-oldalán Thunberg.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Thunberg és a többi tüntető a rendőrség felszólítása ellenére sem hagyta el a helyszínt, így a rendőrök kényszerrel vitték el őket.

„Azért zártuk le a kikötőt, hogy megállítsuk a fosszilis tüzelőanyagok használatát, amik ártatlan embereket ölnek meg. Az igazi bűncselekmények a kikötő kapuján belül folytatódnak. Nem fogunk ülni és várni, amíg a fosszilis üzemanyagipar elveszi tőlünk az álmainkat”- mondta Thunberg.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a per következményei miatt, így válaszolt: „Én személy szerint jobban aggódom amiatt, hogy a fosszilis üzemanyagipar milyen szörnyű károkat okoz a világnak. Nem fogok leállni, amíg ők fenyegetik a bolygót.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!