Egy francia polgármester három órát alszik éjjelente, mert inkább az utcákon járőrözik

2023. július 4. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 220 polgármestert fogad kedden Emmanuel Macron azokról a településekről, ahol zavargások voltak az elmúlt napokban Franciaországban. Köztük lesz a Párizstól keletre lévő Neuilly-sur-Marne polgármestere is.

Zartoshte Bakhtiari ugyanis azt állítja, hogy mióta egy héttel ezelőtt elkezdődtek a zavargások, ő három óránál nem alszik többet éjszakánként, mert hajnalban az utcákon járőrözik, írja a BBC.

Ő azt kérné az elnöktől, hogy az állam lépjen fel keményebben a zavargókkal szemben, és engedélyezze a városi rendőrségeknek, hogy drónokat használhassanak a megfigyelésekre.

„Ami most történik, az annak az eredménye, hogy a politikusok gyengék, és nem hoznak meg döntéseket. Ezek a lázadók nem félnek az igazságszolgáltatástól. Lehet, hogy bíróságra mennek, de a tárgyalás után néhány órával hazamennek, egyszerűen azért, mert nincs elég hely a börtönben. Nem támogathatjuk az állam ilyen jellegű gyengeségét” – nyilatkozta Bakhtiari.

A városában a kapun átugorva még a járőrkocsikat is felgyújtották, és a városháza épületét is megtámadták. A kamerafelvételek szerint a gyújtogatók tizenévesek lehettek. De felgyújtották még a városban a közkönyvtárat, egy szupermarketet és több üzletet is.

Közben Emmanuel Macron hétfő este meglátogatta a párizsi rendőröket és tűzoltókat, hogy megköszönje az elmúlt napok munkáit. A június 27-én kirobbant zavargások kezdete óta ez volt a francia elnök első hivatalos programja. Még a németországi látogatását is elhalasztotta, ahova hétfőn kellett volna mennie.

A szombati 1300-hoz képest hétfőn csak 157 embert állítottak elő a hatóságok, és kevesebb volt a gyújtogatás is. Ennek ellenére még mindig 45 ezer rendőr és csendőr van az utcákon éjjelente.

Eddig összesen nagyjából négyezer embert állítottak elő, az átlagéletkoruk pedig 17 év, jelentős részük pedig 12-13 éves. A bíróságok eddig 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban, többekre négy és tíz hónap közötti letöltendő börtönbüntetéseket szabtak.

A zavargások múlt kedden törtek ki, amikor a rendőrök agyonlőttek egy 17 éves algériai származású fiút Párizs Nanterre nevű külvárosában. A Nahel M. néven ismert fiatalt egy közúti ellenőrzés alatt lőtte le egy szolgálatban lévő rendőr, aki állítólag attól tartott, a felszólításoknak nem engedelmeskedő Nahel elgázol valakit. Az áldozat egy lengyel rendszámú Mercedest vezetett, még nem lehetett jogosítványa, de a kamerák felvételei alapján senkit nem fenyegetett közvetlen veszély. A rendőr, aki lelőtte azt állítja, hogy a lábára célzott, de meglökték, és csak a járókelőket akarta védeni.

A rendőri túlkapás miatt szervezett tüntetések aztán elharapóztak, és kiterjedtek az egész országra – erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!