Elgázoltak egy macskát egy párizsi pályaudvaron, kártérítést kell fizetniük a vasutasoknak

2023. július 4. – 20:55

Elgázoltak egy macskát egy párizsi pályaudvaron, kártérítést kell fizetniük a vasutasoknak
A párizsi Montparnasse állomás – Fotó: Benoit Durand / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Halálra gázolt egy macskát egy induló vonat Franciaországban, ezért az SNCF francia vasúttársaságnak kétezer euró (azaz nagyjából 750 ezer forint) kártérítést kell kifizetnie, írja az MTI és a Guardian.

Egy januári napon a Neko névre hallgató macska a hordozójából ugrott ki nem sokkal egy vonat indulása előtt a Paris-Montparnasse állomáson, gazdái, Georgia és Melania pedig jelezték az SNCF dolgozóinak, hogy az állat feltehetően a sínek között jár valahol. Ennek ellenére a nagysebességű vonat húsz perc múlva elindult az állomásról Bordeaux felé a nyolcszáz utasával, a macska pedig belehalt a sérüléseibe.

„Láttuk, ahogyan kettévágják. Azt mondták, ez nem az ő problémájuk, hogy ez csak egy macska, és hogy pórázon kellett volna tartanunk”

– mondta Melania az egyik állatvédő szervezetnek. Az ügy miatt perre ment a szervezet, a bíróságon pedig érzéketlenséggel vádolták a vállalatot. Állatvédő szervezetek szerint egy elhagyott poggyász miatt is meg szoktak állítani vonatokat – de szerintük az SNCF-nél egy állat élete nem elég indok erre, ami kegyetlen eljárás.

Az egyik gazda szerint a vasúttársaság egyetlen levelére sem válaszolt az ügy után – igaz, a cég szerint felajánlottak nekik egy-egy ingyenes vonatjegyet Bordeaux-ba. A SNCF a bíróságon azzal védekezett, hogy az adott helyzetben egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hol bújt el a macska – amit csak akkor vettek észre, amikor a vonat elindult.

A tárgyalást vezető bíró szerint viszont a cég nem fordított kellő figyelmet arra, hogy a macskát a vonat indulása előtt kimentsék, ezért a párizsi bíróság gondatlanság miatt elmarasztalta az SNCF-et, az állat két tulajdonosának pedig fejenként ezer euró kártérítést ítéltek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!