Náci viccelődés és klímaabortusz emlegetése miatt távozik a finn gazdasági miniszter

2023. június 30. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz nappal hivatalba lépése után lemondott a finn gazdasági miniszter Vilhelm Junnila. A szélsőjobboldali politikust korábbi náci viccelődésével és afrikaiak abortuszát üdvözlő kijelentései miatt kezdték ki.

Junnila még 2019-ben egy parlamenti kérdésre azt írta, hogy „indokolt lenne, ha Finnország a klímaabortusz előmozdításával vállalná a felelősséget”. A politikus az taglalta, hogy Afrika elmaradott társadalmaiból az éhínség, a szélsőséges időjárás és az éghajlatváltozás miatt olyan területekre menekülnek majd az emberek, ahol még nagyobb a szén-dioxid-kibocsátás, ők pedig tovább fokozzák a problémát.

2019-ben Junnila egy pártrendezvényen viccelődött a 88-as számmal, ami a náci kódrendszerben a Heil Hitlert jelenti, mert a h a nyolcadik betű a német ábécében.

„Először is gratulálok a kiváló választási számhoz. Tudom, hogy ez egy nyerő lap. Ez a 88 természetesen a két ”H„-ra utal, de ne foglalkozzunk ezzel” – mondta Junnila az Yle finn állami műsorszolgáltató választási tudósítása szerint.

A leköszönő Vilhelm Junnila – Fotó: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva / AFP
A leköszönő Vilhelm Junnila – Fotó: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva / AFP

Később bocsánatot kért a Twitteren: „Remélem, mindenki számára világos, hogy határozottan és teljes mértékben elítélem a holokausztot, az antiszemitizmust és minden antiszemita cselekedetet.”

Junnila szerdán még túlélt egy bizalmatlansági szavazást, de végül ő maga jelentett be lemondását. Távozása komoly belpolitikai válsághoz vezethet, hiszen így is csak nagyon nehezen, 11 hetes tárgyalássorozat után tudták összeeszkábálni a koalíciós kormányt.

Az áprilisi finn választásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(via Guardian)


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!