A Madeleine-ügy koronatanúja szerint a rendőrség kilenc éven keresztül ignorálta a bejelentését

2023. június 30. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi, akinek a tippje alapján meggyanúsították Christian B.-t Madeleine McCann 2007-es elrablásával, a német Bild lapnak azt nyilatkozta, már 2008-ban bejelentést tett a rendőrségen, és megadta Christian B. nevét, de a nyomozók soha nem hívták vissza. Csak akkor vették komolyan, amikor a kislány elrablásának tizedik évfordulóján ismét telefonált – írja a Guardian.

Az akkor 3 éves, brit nemzetiségű Madeleine McCann 2007-ben egy portugáliai nyaraláson, a család apartmanjából tűnt el, miközben a szülők barátaikkal egy 120 méterre levő étteremben vacsoráztak. Ügye a 2000-es évek egyik legnagyobb bűnügyi rejtélyének számít.

A német nemzetiségű koronatanú, akit csak Helge B.-ként emlegetnek a lapok, a német Bild magazinnak adott interjút horvátországi otthonában. A férfi azt állítja, már a kislány eltűnése utáni évben, 2008-ban felhívta a brit rendőrség Madeleine-vonalát (ahol a kislány ügyével kapcsolatos tippeket fogadták), és elmondta a rendőröknek, hogy szerinte Christian B.-nek köze lehet az eltűnéshez. Megadta az adatait a rendőrségnek, de soha nem hívták vissza a nyomozók – állítja.

A bűnügy tizedik évfordulóján aztán úgy döntött, ismét tesz egy próbát. Felhívta a rendőrséget, és újra megadta nekik Christian B. nevét. A rendőrség ezúttal komolyan vette, két nyomozó Athénba repült, hogy beszéljenek vele, majd Londonba is átrepítették, hogy formálisan is kihallgassák. Christian B.-t végül 2020-ban nevezték meg először gyanúsítottként, 2022-ben pedig hivatalosan is meggyanúsították a kislány elrablásával.

A férfi jelenleg is börtönben ül, időközben több szexuális bűncselekmény elkövetésével is megvádolta a német ügyészség, amiket a vád szerint 2000 és 2017 között követett el Portugáliában. Madeleine eltűnésének idején Christian B. Praia da Luz környékén élt, egy-másfél órával a gyerek eltűnése előtt a család apartmanjának közelében tartózkodott – ezt a mobiltelefonos hívásai alapján nyomozták vissza.

Helge B. a Bildnek azt mondta, onnan ismeri Christian B.-t, hogy a 2000-es évek elején több piti bűncselekményt is együtt követtek el Portugáliában. Helge elmondása szerint 2005-ben egy barátjával betörtek Christian lakókocsijába, hogy benzint lopjanak tőle, amíg nem volt otthon. Átkutatták a férfi cuccait is, akkor akadt rá egy rakás videókazettára és egy pisztolyra, amiket magával vitt. Az egyik kazettán lévő felvételen egy idős nőt erőszakolt meg egy maszkos férfi. Helge úgy emlékezett vissza, először azt hitte, a felvétel csak egy pornófilm, a videó vége felé azonban a férfi levette a maszkot, ekkor ismerte fel Christiant. Helge 2018-ban ebben az ügyben is vallomást tett a német rendőrségen, majd a tárgyaláson is. Christian B.-t végül elítélték az idős amerikai nő 2005-ös megerőszakolásáért – többek között emiatt ül jelenleg is börtönben.

A Bildnek azt mondta, a felvételek között volt egy olyan is, amelyen Christian egy oszlophoz kötözött 13-14 év körüli kislányt molesztált.

Állítása szerint akkoriban egy rendőr és egy ügyvéd ismerőse is azt tanácsolta neki, hogy ne tegyen bejelentést, mert ő is bajba kerülhet, amikor pedig eljött Portugáliából, a kazettákat a lakókocsijában hagyta, és nem tudja, mi történhetett velük.

Mindenesetre a felvételek megtekintése után megszakította a kapcsolatot Christian B.-vel, legközelebb csak 2008-ban találkoztak Spanyolországban, ahol megpróbálta elkerülni a férfit, egy kocsmában viszont mégis összefutottak. Helge visszaemlékezése szerint Christian megkérdezte tőle, nem akar-e visszamenni vele Portugáliába, de Helge lepattintotta azzal, hogy a Madeleine-ügy óta túl sok arrafelé a zsaru, ezért inkább nem. Pár sörrel később ismét szóba került a kislány, Helge azt mondta, nem érti, hogy tűnhetett el nyomtalanul a gyerek, mire Christian annyit mondott:

„Nem sikított.”

Helge visszaemlékezése szerint Christian arcáról lerítt, hogy észrevette az elszólást, és hamar le is lépett. Másnap kereste, de Chrisitian szomszédai azt mondták neki, a férfi már elment. Ekkor telefonált be a rendőrségre.

Helge B.-t később embercsempészet miatt letartoztatták Görögországban, 2017-ben szabadult, akkor tett újra bejelentést.

A Bildnek azt mondta, a kapcsolata Christian B.-vel tönkretette az életét, rengeteg barátja távolodott el tőle, miután megtudták, hogy köze volt a férfihoz. Szerinte élete legnagyobb hibája volt, hogy 2005-ben magával vitte a videókazettákat. Ha ugyanis nem tett volna így, talán soha nem keveredik bele az ügybe.

Meggyőződése egyébként, hogy Christian nem tervezte el előre a kislány elrablását. „Szerintem csak be akart törni, majd megtalálta a gyerekeket a lakásban, és magával vitte. Nem hiszem, hogy így tervezte” – mondta a Bildnek. „De mindazok alapján, amiket tudok róla, biztosan tudom, hogy képes egy ilyen bűncselekményre. Hiszek benne, hogy ő rabolta el a lányt. Hogy végül valóban megölte-e, azt nem tudom” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!