Folytatódnak a zavargások Franciaországban, csütörtökön 400 embert tartóztattak le

2023. június 30. – 05:41

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön több mint 400 embert tartóztattak le Franciaország-szerte azután, hogy tiltakozások törtek ki, miután egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr lelőtt egy 17 éves fiút a a Párizshoz közeli Nanterre-ben. Az érintett rendőrt a kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor jogtalan volt a fegyverhasználat. A CNN azt írja, hogy összetűzések voltak csütörtökön a tüntetők és a rendőrök között a párizsi Nanterre-ben és Marseille-ben is.

A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben. A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

A helyszíni fotók szerint felgyújtottak egy bankot Nanterre-ben, 15 embert pedig kihallgatásra vittek el a rendőrök, miután a tinédzser emlékére rendezett felvonulás erőszakossá vált. Gerald Darmanin francia belügyminiszter a BFMTV-nek azt mndta, hogy legkevesebb 421 embert tartóztattak le Franciaország-szerte a csütörtök éjszaka és péntek reggeli közötti tüntetések során.

A letartóztatások több mint felét a párizsi régióban, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis és Val-de-Marne megyékben követték el. Darmanin korábban azt mondta, hogy a rendőrséget „szisztematikus beavatkozásra” utasították, és támogatását fejezte ki a rendőrök és tűzoltók iránt, akik „bátor munkát végeznek”.

A Belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy csütörtökön 40 ezer rendőr bevetését tervezi országszerte – köztük 5 ezret Párizsban – az esetleges zavargások elfojtására.

Zavargások Brüsszelben is

Közben zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán csütörtökön.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy autó teljesen kiégett, írja az MTI.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. Közölték: a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

Ilse Van de Keere, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte, hogy a délután folyamán a zavargáson való részvételre felszólító üzenetek keringtek a közösségi oldalakon, hasonlóan a Franciaországban zajló eseményekhez. Brüsszel belvárosának több utcáján még mindig zajlanak a fiatalok és a rendőrség közötti összecsapások – tájékoztatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!