Jogtalanul használta fegyverét a francia rendőr, aki lelőtte a 17 éves fiút Párizs külvárosában

2023. június 29. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Nem voltak adottak a fegyverhasználat feltételei annak a közúti ellenőrzést végző francia rendőrnek az esetében, aki két nappal ezelőtt lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút a Párizshoz közeli Nanterre-ben – jelentette be csütörtökön a helyi ügyész. Az MTI azt írja, hogy a 38 éves motoros rendőrt a kihallgatása végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyész szándékos emberölés miatt vádemelést javasol ellene, erről várhatóan délután dönt az illetékes vizsgálóbíró.

Az ügyész azt mondta, hogy a közúti ellenőrzés indokolt volt Nahel M. esetében, aki nagy sebességgel haladt egy buszsávban, és nem állt meg a piros lámpánál, az ellenőrzésről a francia televíziókban is bemutatott felvétel azonban cáfolja a rendőri jegyzőkönyvben írtakat, miszerint a fiú a járművel belehajtott két motoros rendőrbe.

A videón az látható, hogy egy rendőr a megállított autó ajtajára szegezi fegyverét, mire a sofőr hirtelen elhajt, a rendőr pedig közelről tüzet nyit rá, halálosan megsebesítve a volánnál ülő fiatalt. A felvételen hallható, hogy valaki azt mondja: „Mindjárt kapsz egy golyót a fejedbe!”, de nem lehet pontosan azonosítani a beszélőt.

Emmanuel Macron francia elnök – aki szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát – eközben csütörtökön „a köztársaság intézményei elleni igazolhatatlan erőszaknak” nevezte, hogy a francia nagyvárosok egyes elővárosaiban második éjszaka folytatódtak a zavargások Nahel M. halála miatt, és válságtanácskozást hívott össze hivatalában.

Gerald Darmanin belügyminiszter a BBC szerint csak röviden nyilatkozott, azt mondta 40 000 rendőrt mozgósítanak Franciaország-szerte a zavargások miatt, szerdán még csak 9000-et vetettek be. Darmanin azt mondta, rendkívüli állapot kihirdetésére nem készülnek. A legfrissebb számok szerint a szerda esti összecsapásokban 170 rendőr sérült meg, és 180 embert tartóztattak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!