Egy svédországi tüntető szalonnával tűzdelt meg egy Koránt, majd elégette azt

2023. június 28. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd hatóságok előzetes jóváhagyásával egy, az iszlámot bíráló tiltakozó akciót szerveztek Stockholmban egy mecset előtt, amelyen aztán két tüntető elégette az iszlám szent könyvének, a Koránnak az egyik példányát. Az eset finoman sem jött jól a svédeknek, mert Törökország hasonló esetek miatt próbálta blokkolni Svédország NATO-csatlakozását.

A tüntetés engedélyezéséről, amelynek napja egybeesett egy muszlim ünneppel, a szólásszabadság jogának megfelelően döntöttek, közölte a svéd rendőrség, úgy vélte, hogy a tüntetés nem jelent közvetlen biztonsági kockázatot.

A Daily Mail beszámolója szerint a tüntetésen egy iraki férfi, Salwan Momika töltött meg szalonnával egy Koránt, miután megtörölte vele a cipőjét, majd így égette el. A mecset előtt nagyjából kétszázan voltak szemtanúi mindennek. A demonstráció másik szervezője eközben egy megafonba beszélt.

A Korán-égetés után a rendőrség eljárást indított a könyvet elégető egyik férfi ellen etnikai vagy nemzeti csoport elleni izgatás címén, emellett pedig megszegte a Stockholmban érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat.

Salwan Momika egy stockholmi mecset előtt égetett el egy Koránt – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP
Salwan Momika egy stockholmi mecset előtt égetett el egy Koránt – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Ulf Kristersson svéd kormányfő „törvényesnek, de nem helyénvalónak”, valamint nyílt provokációnak minősítette az incidenst, de hangsúlyozta, hogy annak ügyében eljárni a rendőrség dolga. Azzal kapcsolatban sem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogyan hathat az akció a svéd NATO-tagság ratifikációjára.

„Mélységesen elítélem a Korán ellen, az íd al-adha (áldozat ünnepe) szent napján elkövetett erkölcstelen tüntetést” – írta Hakan Fidan török külügyminiszter Twitter-bejegyzésében. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a svéd kormány a szólásszabadság nevében iszlámellenes tüntetéseket engedélyez.

Csalódottságát fejezte ki a stockholmi mecset imámja is, amiért a rendőrség engedélyezte a szent könyv elégetését. Különösen csalódottnak mondta magát amiatt, hogy a hatóságok nem tettek eleget annak a kérésének, hogy legalább az akció máshová helyezését írják elő, írta az MTI.

Februárban Rasmus Paludan dán-svéd bevándorlásellenes, radikális jobboldali politikus égette el a Korán egy példányát a stockholmi török nagykövetség előtt, ami heves tiltakozást váltott ki a muszlim országokban. Ankara egyebek között ezért sem hagyta jóvá eddig a skandináv állam NATO-csatlakozását, emellett hatékonyabb fellépést sürget Svédországtól a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatói ellen és az Ankara által terrorizmussal vádolt, de Svédországban élő kurdok kiadását követeli.

A svéd rendőrség februárban megtagadta az engedélyt két, előre bejelentett Korán-égetésre, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, később azonban a svéd igazságszolgáltatás úgy foglalt állást, hogy nem fogadhatók el a rendőrség azon érvei, hogy ezek az akciók túlzott veszélyt jelentenek a közrendre és a biztonságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!