A Kanadában tomboló erdőtüzek miatt ismét narancssárgába borulhat New York felett az ég

2023. június 28. – 05:35

A Kanadában tomboló erdőtüzek miatt ismét narancssárgába borulhat New York felett az ég
Így nézett ki New York június elején – Fotó: Jashim Salam / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Kanadában tomboló erdőtüzek miatt ismét sűrű füst boríthatja el New York egét, írja a Guardian. Néhány hete írtunk arról, hogy az amerikai város látképe posztapokaliptikus sci-fire emlékeztetett, most megismétlődhet a jelenség. Akkor annyira rosszak voltak a látási viszonyok, hogy New York két repterét is lezárták.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul kedden mindenkit arra figyelmeztetett, hogy az erdőtüzekből származó füst az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön érheti el a város légterét. A levegő minősége sok helyen elérheti az egészségre káros szintet, ezért az illetékes állami szerv egészségügyi figyelmeztetést adott ki New York állam nyugati és középső részére, illetve Ontario-tó keleti részére. A légszennyezettség csökkentésének érdekében többek között azt tanácsolják a lakosságnak, hogy használják inkább a tömegközlekedést, kapcsolják ki az elektromos készülékeiket és húzzák le a redőnyöket, hogy megakadályozzák a hőképződést, és hogy bent tartsák a hűvös levegőt.

New York polgármestere, Eric Adams azt javasolta, hogy aki a következő napokban kilép az utcára, az viseljen maszkot, és lehetőleg mindenki kerülje a szabadtéri programokat.

Az MTI szerint nemcsak New York államban adtak ki figyelmeztetést a füst miatt, hanem Minnesota, Michigan és Wisconsin államokban is. Chicagóban a környezetvédelmi hatóság az „egészségtelen” kategóriába sorolta a levegőminőséget, ami azt jelenti, hogy a finomrészecske-tartalom értéke az 500-as skálán eléri a 200-at.

A kanadai hatóságok mintegy négyszáz erdőtüzet tartanak nyilván, nagy részükre nem jut elegendő tűzoltó. A hétfői összesítés szerint idén eddig már több mint 76,1 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le Kanadában, ami mostanra meghaladja az 1989-ben feljegyzett 75,6 ezer négyzetkilométeres rekordot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!