Megbírságolták azt a római temetőt, ahol közszemlére tették az abortuszt végző anyák nevét

2023. június 23. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz adatvédelmi hatóság megbírságolta Róma városát és azt a helyi temetkezési vállalatot, ami feltüntette az abortusz útján elvetetett magzatok anyáinak nevét a legnagyobb római temetőben, írja az olasz Rai News.

A hatósághoz még 2020-ban érkezett jelzés arról, hogy a Prima Porta nevű, legnagyobb római temetőben a művi vetéléssel elvetetett magzatoknak fenntartott parcellákban, az ott sorakozó fehér kereszteken az anyák neve is fel van tüntetve. Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az adatvédelemért felelős ombudsmani hivatal 176 ezer euróra, vagyis mai árfolyamon körülbelül 65 millió forintra bírságolta Róma városát, és további 239 ezer euróra, 88,4 millió forintra az önkormányzati tulajdonban lévő temetkezési vállalatot (AMA). A római közegészségügyi hivatal pedig hatósági figyelmeztetést kapott – írta az MTI.

A hatályos jogszabályok értelmében a huszadik terhességi hét előtt – más okok miatt – elhunyt magzatok kizárólag szülői kérésre temethetők el, a halva született gyermekek esetében a temetést minden esetben a főváros és a temetkezési vállalat biztosítja. Az abortusszal elvetett magzatok esetében a temetést a közegészségügyi hivatal rendeli el, szülői kérelem nélkül is.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata szerint az abortuszt követően eltemetett magzatok anyjának nevét a közegészségügyi hivatal továbbította a temetkezési vállalatnak, amely azt feltüntette a sírhelyeken álló kereszteken. A büntetést azért kapta a temetkezési vállalat, mert nem vette figyelembe, hogy a síron az elhunyt nevét vagy adatait kell megjelölni.

Az adatvédelmi hatóság az ügyben érdekelt intézmények számára elrendelte az érzékeny személyi adatok védelmének megerősítését azért, hogy semmilyen módon ne lehessen azonosítani a magzatukról lemondó nőket. A római főpolgármesteri hivatal az utóbbi három évben leszedette a keresztekről a neveket, és a több száz kereszten jelenleg már csak egy azonosítószám látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!