Legalább 41 ember meghalt egy hondurasi női börtönben kitört lázadás során

2023. június 21. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 41 áldozata van annak a börtönlázadásnak Hondurasban, amely egy női fegyházban tört ki kedden.

A BBC úgy tudja, hogy rivális bandák estek egymásnak, majd az egyik cellát is felgyújtották. A hatóságok szerint a legtöbben a tűznek estek áldozatul, de vannak olyanok is, akiket fegyverrel lőttek le. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hondurasi főváros Tegucigalpától 20 kilométerre lévő, 900 fős börtönben csak rabok haltak-e meg.

A fogvatartottak családtagjait képviselő Delma Ordonez a helyi médiának azt mondta, hogy a börtön egy része teljesen megsemmisült az erőszakos cselekmények során.

A börtönlázadás után kiterelt rabok – Fotó: Orlando Sierra / AFP
A börtönlázadás után kiterelt rabok – Fotó: Orlando Sierra / AFP

Az ország biztonsági miniszterhelyettese, Julissa Villanueva szükségállapotot hirdetett, engedélyezte a tűzoltók, a rendőrség és a katonaság azonnali beavatkozását is. Villanueva azt ígérte, hogy vizsgálatot indítanak mindazon börtönben lévő személyek ellen, akik összejátszanak a szervezett bűnözéssel.

Xiomara Castro elnöknő a közösségi médiában közölte, hogy megdöbbentették az események, és drasztikus intézkedéseket fog hozni válaszul.

Néhány más közép-amerikai országhoz hasonlóan Hondurasban is súlyos problémát jelent a szervezett bűnözés, rengeteg az erőszakos bűncselekmény, és kiugróan magas a gyilkosságok száma is. A bűnözés jó része a kábítószer-kereskedelemhez kötődik, hiszen Honduras is az Egyesült Államokba tartó kokain tranzitországának számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!