Többtucatnyian tűntek el, miután elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak az Atlanti-óceánon

2023. június 21. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Akár harmincöten is vízbe fulladhattak, miután elsüllyedt egy Kanári-szigetek felé tartó felfújható csónak, amiben körülbelül 60 menekült utazott, írja a Guardian. A menekültekkel foglalkozó spanyol Caminando Fronteras nevű civil szerint hatvanan voltak a csónakban, és 39-en tűntek el az óceánon, míg egy másik szervezet, az Alarm Phone szerint 59-en próbáltak átkelni az óceánon, és 35 ember sorsáról nem tudni. A civil szervezetek szerint a menekültek között nők és egy csecsemő is volt.

A spanyol vízimentő szolgálat szerint a marokkói hatóságok 24 embert mentettek ki a vízből reggel, az egyik spanyol helikopter pedig felfedezett egy holttestet a vízben. A vízimentők szóvivője azt mondta, hogy korábban egy másik csónakból 51 embert mentettek ki ugyancsak a Kanári-szigetek közelében. Az előbb említett civil szervezetek eközben azzal vádolják a spanyol és a marokkói hatóságokat, hogy későn indultak a bajba jutottak megmentésére.

Az Afrikában dúló fegyveres konfliktusok, a klímaváltozás hatásai és a Covid nyomán megszigorított határellenőrzések miatt az embercsempészek inkább a jóval veszélyesebb atlanti-óceáni útvonalat kezdték el használni. Az ENSZ adatai szerint tavaly közel 30 ezren jutottak el Spanyolországba vízi úton, 643 haltak meg eközben, míg 2021-ben ez a két szám 42 ezer és 418 volt.

A spanyol belügyminisztérium szerint idén eddig 5914-en érték el a Kanári-szigeteket hajóval, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 31 százalékkal alacsonyabb szám. Kedden egy terhes nő holttestére bukkantak a spanyol parti őrség emberei azon a hajón, ami 42 embert, köztük hét nőt és három gyereket szállított. Görögországban nemrég 500-an halhattak meg egy hajóbalesetben. Az Olaszországba tartó hajón száz gyerek utazott, ők is mind meghalhattak a katasztrófában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!