Egy 50 dolláros kontrollerrel irányították a Titanicnál eltűnt tengeralattjárót

2023. június 21. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Titanic roncsainak közelében eltűnt Titan tengeralattjáró irányításához egy vezeték nélküli, nagyjából 50 dollárért megvásárolható Logitech F710 gamepadot használtak – írja a The Verge.

A Titan tengeralattjáró a legmodernebb fény- és szonár navigációs rendszereket, valamint belső és külső 4K képes kamerákkal van felszerelve – mutatta be tavalyi videójában a CBS News a tengeralatjárót. Majd a riportere nevetve mutatta meg a modern eszköz kezelőszerveit, köztük a Logitech F710-es kontrollerét. A BBC által közzétett videón is jól látható az eszköz:

Bármennyire is szokatlanul hangzik, egyáltalán nem ritka, hogy ilyen egyszerű, bárki számára hozzáférhető kontrollereket használnak az irányításhoz. Az amerikai haditengerészet hasonló kontrollereket használ a tengeralattjárók periszkópjainak irányítására, de van olyan hatalmas fúrógép is, amit egy Xbox One-kontrollerrel lehet irányítani.

Ezek a gamepadok (kontrollerek) kényelmesek, használatuk pedig sokak körében ismert, azonban többször is előfordult már, hogy ilyen eszközök meghibásodtak használat közben.

Az eltűnt tengeralattjáró a Titan nevet viseli, amelyet az OceanGate Expeditions turisztikai cég üzemeltetett. Egyelőre nem tudni, mi történt, ahogy azt sem, hogy a hajó felszínre került-e időközben, ezért jelenleg a vízfelszínt és az óceánt egyaránt kutatják, ami jelentősen lassítja a folyamatot. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosnak tűnik, hogy egy brit milliomos felfedező, egy francia katonai veterán és tengeralattjáró-szakértő is az utasok között van.

A Titan körülbelül 1500 kilométerre tűnt el az Egyesült Államok keleti partjaitól, a parti őrség éjt nappallá téve keresi a tengeralattjárót, körülbelül 20 ezer négyzetkilométert fésültek már át, de egyelőre nem vezetett eredményre a kutatás. A mentőakcióban az amerikai és a kanadai haditengerészet mellett Franciaország is részt vesz, egy tengeralattjáró robottal is felszerelt hajót küldtek a térségbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!