A várandósok és kisbabások távolról is szavazhassanak, kérik EP-képviselők

2023. június 16. – 15:31

A várandósok és kisbabások távolról is szavazhassanak, kérik EP-képviselők
Licia Ronzulli európai parlamenti képviselő Strasbourgban 2010. október 20-án – Fotó: Frederick Florin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kampány indult az Európai Parlamentben, hogy a várandós és újszülöttekről gondoskodó képviselők távolról is szavazhassanak.

„2023 van. Ha arra kényszerítenek, hogy válassz a szavazataid és a gyereked közül, az nagyon rossz jel, különösen a fiatal nőknek”

– nyilatkozta a Politicónak Lara Wolters.

A holland képviselő egyike annak a négy várandós nőnek, akik a kampányt indították. Az Európai Parlamentben jelenleg nem szavazhatnak a várandósságuk vége felé járó nők, ha nem tudnak fizikailag is ott lenni. A képviselők jórészt Brüsszelben dolgoznak, de a plenáris üléseket alapesetben Strasbourgban, légvonalban 350 kilométerrel odébb tartják, így arra az általában havi négy napra oda-vissza utaznak. A koronavírus-járvány alatt egy ideig távolról is szavazhattak a képviselők.

A héten egy petíciót nyújtott be 13 képviselő Roberta Metsola EP-elnöknek. Ebben olyan reformokat kértek, mint hivatalosan is elismert parlamenti szülői szabadság, a távoli szavazás és helyettesítés lehetősége. Az EP-elnök aláírta a dokumentumot, de a szóvivője arra figyelmeztetett, hogy ez egy „jogilag és technikailag összetett ügy”.

A Politico szerint néhány helyen, mint például Spanyolországban már távolról is szavazhatnak a várandós képviselők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!