Nem kapott bizalmat Ódor Lajos kormánya Szlovákiában

2023. június 15. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

A kétnapos vita után a kormányprogram 34 igen, 43 nem szavazatot kapott, és 54 képviselő tartózkodott, így nem kapott bizalmat a parlamenttől Ódor Lajos kormánya Szlovákiában. A kabinet várhatóan megbízott kormányként folytathatja az ország irányítását a szeptemberi parlamenti választásig, írja a Parameter.sk.

A kormányprogramot csak az SaS és a Demokraták képviselői támogatták, a kormány nem kapott egyetlen voksot sem az OĽaNO, a Sme rodina, a Hlas és a Smer képviselőitől, és a szélsőséges képviselők pedig ellene szavaztak.

Ódor Lajos miniszterelnök megköszönte a képviselőknek a konstruktív hozzászólásokat és a támogató szavazatokat, ugyanakkor azt is mondta, nem várt magasabb támogatást a képviselőktől. „A szám nem fontos, azt kell tudatosítani, hogy a kormánynak nem lesz teljes hatásköre, bizonyos kérdéseket konzultálnunk kell a köztársasági elnökkel” – magyarázta Ódor.

A miniszterelnök szerint a parlament ezzel a szavazással jelezte azt is, hogy nem vállalja a kormány ellenőrzését. „A kormányom azért van itt, mert a parlament nem tudott többséget létrehozni, nem tudott kormányt állítani" – magyarázta a miniszterelnök. Most a parlament lemondott a felelősségről is, amihez joguk van, de ezzel a kormány feletti ellenőrzésük minimális lesz.” A bizalom nélküli kormánytól ugyanis nem lehet megvonni a bizalmat, így a minisztereket sem lehet leváltani, felelősségre vonni a munkájukért.

Zuzana Čaputová azonnal jelezte, hogy a várakozásoknak megfelelően Ódor Lajos kormányát bízza majd meg azzal, hogy a szeptemberi választásig vezesse az országot. Čaputová szerint a képviselők „éretlenül” viselkedtek a bizalmi szavazás során. „A köztársasági elnök nagyon éretlen álláspontnak tartja, hogy a képviselők többsége bármilyen meggyőző érv nélkül elutasította a kormány iránti bizalom megszavazását” – jelentette ki Čaputová. Szerinte nem volt más lehetőség arra, hogy az ország eljusson az előrehozott választásig, mint az, hogy szakértői kormányt nevezett ki.

Ódor Lajosról készült portrénkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!